Hírek Kiemelt hírek Térség

300 milliós művelődési ház felújításra pályázik Csanádpalota

Nagyon komoly terveket vázoltak fel a testületi ülésen az egyre rosszabb állapotban lévő intézmény rendbe hozására. November közepéig kell benyújtani a pályázatot hozzá, amire ráadásul száz százalékos támogatást kaphatnak.

Régóta lehet tudni, hogy Csanádpalota művelődési háza közel sem felel meg a mai kor követelményeinek, mert bár számos tevékeny közösség, egyesület otthona, de a tető egy része beázik, az áramvezetékek elavultak, és a vizesblokk is egyre rosszabb állapotban van.

Most azonban úgy tűnik, jó esélye van pályázhat a település egy nagyon komoly felújításra, amivel nem csak ezek a gondok lennének megoldhatók, hanem egy igazi modern közösségi hellyé lehetne varázsolni az öreg épületet.

– Ha nem lenne pályázati forrás, akkor az önkormányzatnak mindenképpen pénzt kellene elkülönítenie, hogy rendbe hozzuk. A mai kor követelményeinek ez a Művelődési Ház messze nem felel meg, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a környékben lévő, nálunk sokkal kisebb települések is túl vannak az ilyen intézményeik felújításán. Az pedig különösen jó, a ritka alkalmak egyike, amikor száz százalékos pályázati támogatással tehetjük ezt meg. – számolt be a testületi ülésen a lehetőségről Nyergesné Kovács Erzsébet.

Az elnyerhető keret mintegy 300 millió forint, a pályázatot pedig november 12-ig kell benyújtani. A testületi ülésen már az is körvonalazódott, hogy pontosan mire is fordítanák ezt az összeget, ha sikerül elnyerni a támogatást. Az alapvető felújítás mellett az ötletek között ugyanis több érdekesség is elhangzott, amelyről Kolozsi József az önkormányzat műszaki ügyintézője beszélt a testületi ülésen.

Az intézményhez tartozik például egy jelenleg funkció nélküli, 26 méteres kémény, ami most teljesen haszontalan, ám az elbontási költsége milliókba kerülne. A pályázatba beépítve azonban tökéletesen megfelelne Magyarország gyakorlatilag legnagyobb mászó falának.

Az intézmény hátsó udvarát is teljesen rendbe hoznák, ezt a település rendezvények alkalmával rendszeresen használja. Szintén a pályázat része lenne egy új, pub-szerű ifjúsági közösségi pont, önkormányzati intézményi konyha és étkező kialakítása, az épület előtti – jelenleg szintén nem túl szép – teraszon pedig egy napernyős asztalokkal tarkított kiülő helyet hoznának létre.

 

 

A tervek szerint egyúttal megoldható lenne az akadálymentesítés a mozgáskorlátozottak számára, ami most ugyancsak rengeteg gondot okoz, és ez még nem minden. Az épületben ugyanis ezen felül is beférhet egy konditerem, valamint a pályázat része egy 2000 négyzetméteres park is, sőt, a parkoló felújítása is. Ez utóbbihoz kapcsolódóan ráadásul kötelező elem a pályázatban egy elektromos autókat fogadni tudó töltő. Szintén kötelező elem, hogy legyenek a pályázatban olyan elemek, amelyekkel bevételt termelhet a település, a felmerült ötletekből erre több is alkalmas.

Bár úgy tudjuk a bizottsági üléseken és egyeztetéseken korántsem volt teljes támogatottsága a pályázat beadásának, a testületi ülésen Nyergesné Kovács Erzsébet kiemelte, ilyen lehetőséget elszalasztani hatalmas hiba lenne, amivel Hajas Lászlóné is egyetértett.

– Nekem személy szerint nagyon tetszik az ötlet. Ilyen előremutató és merész tervekkel kell előállni ahhoz, hogy egy kicsit ki tudjuk a gödörből mozdítani a települést. – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Az önkormányzat a Kelemen László Művelődési Ház felújításához kapcsolódó pályázat ügyében a lakosság véleményére is kíváncsi, az innen letölthető kérdőív kitöltésével lehet véleményezni az ötleteket.