Hírek Kiemelt hírek Makó

Újabb világháborúban elesett katonai sírokat újítottak fel Makón

A Honvédelmi Minisztérium támogatásával a Görögkatolikus temetőben és az Újvárosi református temetőben is helyreállították a hősi halott katonák sírját. A kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos szerint Makó élen jár a hősi halottak emlékének ápolásában.

Katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg az önkormányzat által a Honvédelmi Minisztérium támogatásával felújíttatott katonai sírhelyeket a Görögkatolikus temetőben és az Újvárosi református temetőben.

Holló József nyugalmazott altábornagy kiemelte, az I világháború centenáriuma lehetőséget teremtett arra, hogy újragondoljuk, értékeljük az eseményeket, tetteket, amelyek évtizedek óta háttérbe szorultak. Makó ebben is élen jár. Az a gondoskodás, amit az önkormányzat, Makó polgárai tesznek, nagyon fontos, tette hozzá.

– Mi katonák tudjuk, hogy egy háborúnak vannak következményei, amelyek itt láthatók a temetőkben. Ezért nagyon értékes dolgot kell nekünk megóvni, a békét. Néhány önkormányzat nem élt a hadisírok felújításának lehetőségével, sokan pedig még nem fejezték be a felújításokat, de Makó jeleskedett, az ország előtt is példakép lehet – fogalmazott a kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos.

Holló József hangsúlyozta, Magyarországnak azért is kell gondoskodnia az itt eltemetett külföldi katonák sírjáról, mert így várhatjuk el azt, hogy más nemzetek is hasonlóan tesznek a külföldön elesett magyar katonák emlékhelyeivel. A kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos ugyanis kiemelte, 54 országban van magyar katona eltemetve, talán a világon senki nem előz meg ebben minket.

Halmágyi Pál köszöntőjében kiemelte, Makóról az I. világháborúba 8500 katona vonult be, akik elsősorban az orosz és az olasz fronton harcoltak, közülük 1300 soha nem tért haza.

navigate_before
navigate_next