Hírek Külföld

Századvég: Merkel súlytalanná válik a német politikában

Angela Merkel német kancellár a pártelnöki tisztségéről való lemondásával lehetőséget ad egy párhuzamos politikai erőtér kialakulásához és ezzel súlytalanná válik a német politikában – mondta a Századvég Alapítvány vezető kutatója a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában kedden.

Pócza István felidézte, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a vasárnapi hesseni választásokon elért gyenge eredménye miatt lépéskényszerbe került, ez pedig a kancellár pártelnöki pozíciójáról való lemondásához vezetett, amely “szinte példátlan a német politikatörténetben”.

Hangsúlyozta: Angel Merkel jelenleg két dolgot szeretne: méltósággal távozni és kijelölni saját utódját. Merkel lemondásával az Európai Parlamentben fontos szerepet játszó német-francia tengely is meggyengülhet – helyezte kilátásba a kutató. Hozzátette: egyrészt Merkel már nem pártelnök, így elveszítheti a kontrolt a CDU európai parlamenti képviselői fellett, másrészt Emmanuel Macron francia elnök kedveltsége a kancelláréhoz hasonlóan folyamatosan csökken.

A vasárnapi hesseni választásokon az előzetes eredmények szerint a CDU kapta a legtöbb szavazatot (27 százalék). Ez a kereszténydemokraták több mint fél évszázada leggyengébb eredménye Hessenben, de elegendő ahhoz, hogy ismét kormányt alakíthassanak eddigi partnerükkel, a Zöldekkel (19,8 százalék). Az SPD ugyancsak 19,8 százalékos eredményt ért el, ami a párt számára történelmi mélypont. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékot kapott.