Hírek Kiemelt hírek Színes

Különleges ajándékokat kapott a makói múzeum

Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója leveléből kiderült: a múzeum gyűjteménye két új különleges darabbal bővült. 

Az első tárgy a helyi származású Vida Józseftől származik, aki Tamasy Aladárt kérte fel a közvetítésre, hogy az Institóris Ildikó gimnáziumban használt Algebrai feladatok gyűjteménye című tankönyvét juttassa el az intézményhez. A kötet 640 oldalon és 22 fejezeten keresztül 3000 feladatot sorol fel. A tankönyv később Vida Erzsébethez, Institóris Ildikó barátnőjéhez, majd Vida Józsefhez került.

Ildikó az 1956-os forradalom makói eseményeiben vett részt. Október 26-án, pénteken néma tüntetést szerveztek a gimnáziumtól a Kossuth-szoborhoz. A diákokhoz csatlakoztak a gépgyár munkásai, a Kereskedelmi Technikum és az MTH tanulói is. A szobornál meghallgatták Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, amelyet Institóris Ildikó szavalt el. E tettéért Ildikót az ország összes oktatási intézményéből kizárták, s pályája kettétört.

A másik tárgy egy festmény, amely Könyves-Kolonics Ilonkát ábrázolja 1936-ból. A festményt a makói születésű Torma Imre festőművész készítette.

A műalkotást Könyves-Kolonics József unokája, Csató Katalin adományozta múzeumnak. Dr. Könyves-Kolonics József (Nagylak, 1884- Makó 1955.) magyar ügyvéd, országgyűlési képviselő. Espersit János baráti körének tagja. A Függetlenségi és 48-as Kossuth Párt tagja. 1932-ben Makó ügyésze lett. 1935-ben képviselő-jelölt lett. 1944 áprilisában nyugdíjba kellett vonulnia, de mint veszélyes személynek hetente kellett a rendőrségen megjelennie 1944 szeptemberéig. 1944. szeptember 26-án megbízták a Makó város polgármesteri munkáinak elvégzésével, mint városparancsnoki tiszt. 1945-ben kiszorult a politikából, városunk tiszteletbeli főügyésze lett. 1945 novemberében megalapította a Polgári Demokrata Pártot, de a párt tagjaként mandátumot nem kapott. 1950-ben állásából eltávolították, nyugdíjat sem kapott. Sírja a makói római katolikus temetőben található.