Belföld Hírek

Az ész és a szív hiányzik a Jobbik vezetéséből

Hamarosan nyilvánosságra kerülnek olyan információk a Jobbik piszkos ügyeiről, amelyek kiszivárgását eddig igyekeztek visszatartani – nyilatkozta a Magyar Időknek Volner János. A pártból kizárt volt alelnök szerint a Jobbik visszás pénzügyeit Vona Gábor exelnök és Szabó Gábor pártigazgató irányította. Kitért arra is, hogy Sneider Tamást az elnöki poszton Stummer János – Vonáék bizalmi embere – követheti.

– Ellenállásba torkolt a Jobbik október 23-i megemlékezése. Ha még a Jobbik tagja lenne, elment volna a köztévé épülete elé vagy a Lendvay utcába egykori párttársaival?

– Minden bizonnyal elmentem volna, de rendkívül ízléstelennek találom, amikor egy párt elnöksége a lelkes aktivisták hiányát a párt fizetett alkalmazottaival pótolja, mert kívülről nézve úgy tűnik, mintha egy zsoldossereg dolgozna azon, hogy megpróbálja a politizálás látszatát kelteni. A politikának szívből és észből együttesen kell fakadnia. Most azt látom, hogy a Jobbik vezetésénél sem a szív, sem az ész nem áll rendelkezésre.

– Sneider Tamás pártelnök a Jobbik október 23-i megmozdulását 1956-hoz vagy 2006-hoz hasonlította. Ön szerint lehet párhuzamot vonni a fenti események között?

– Nagyon veszélyes, amikor Sneider Tamás ilyen kijelentéseket tesz. 1956-ban a pesti srácok hazafias lelkesedésből, önként, nemhogy pénz nélkül, de az életüket kockáztatva vonultak ki a harcmezőre és álltak helyt. Most azt láttuk, hogy a párt fizetett alkalmazottjai mentek ki tüntetni, a lelkesedés tehát megkérdőjelezhető, hiszen az normális esetben szívből fakad. Vagyis a pártvezetés nem képes mozgósítani a tagságot, míg évekkel ezelőtt egy ilyen rendezvény ezreket vonzott. Most már szinte csak a szűk értelemben vett pártelit volt jelen.

– Még tagja volt a pártnak, amikor az ellenállás mint új stratégia kezdett megfogalmazódni a Jobbikon belül. Mi volt a koncepciója a pártnak, miben fog ez megtestesülni és kikkel?

– Az az igazság, hogy ilyen részletekbe menően azért nem volt szó erről, mert mindezt már a leendő pártelnökre, Stummer Jánosra bízták, úgynevezett pártbiztosi szerepkörben.

– Úgy érti, Sneider Tamás nem marad a Jobbik elnöke?

– Sneider Tamás csupán a Jobbik ideiglenes elnökeként funkcionál, de már meg is van az utódja: Stummer Jánosnak nagyon jó a kapcsolata Vona Gáborral, és Vona maga is egy rendkívül tehetséges és ígéretes politikusként gondol Stummerre, aki ráadásul erősen bírja Szabó Gábor pártigazgató támogatását is.

– Mi a baj a jelenlegi elnökkel?

– Mára egyértelművé vált, hogy Snei-der Tamás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

– Mivel tudná indokolni ezt a sommás ítéletet?

– Pártelnökként menekül a média elől.

– A minap az ATV vendége volt.

– Hosszú idő után egyszer, és egyetlenegy kellemetlen kérdést nem kapott. Nem kérdezték a zacskós pénzekről, az N1 TV-n átfolyó feketepénzekről vagy a Jobbik Soros-kapcsolatáról, semmiről. Egy udvarias beszélgetés volt. A Jobbik vezetése és kommunikációja is összeomlott. Most már kellemesebb érzés számukra, hogy inkább nem mennek el valahova szerepelni, nem válaszolnak a sajtó kérdéseire. Nem értek egyet a média bojkottálásával egy politikai párt, így a Jobbik részéről sem.

– Kanyarodjunk vissza a kilépéséhez! Ön írt egy levelet a tagság számára, melyben balliberális összefogásról, valamint a Jobbik Soros embereivel való kapcsolatáról írt. Mikor érzékelte ezeket először?

– Már Vona Gábor is többször beszélt arról, hogy nemzetközi segítséget kaphatunk az úgynevezett civil szervezetek révén. Ez a kódnyelv meg is maradt mai napig, noha ez Soros-szervezeteket jelentett.

– Erről a tagság is tudott?

– Csak az elnökség és azok tudtak erről, akik a külföldi kapcsolattartást végezték. Ezért is fogalmaztam úgy, hogy a Jobbik jelenlegi elnöksége lopott egy pártot magának, hiszen titokban tartották mindezt. Folyamatosan olyan jellegű közleményeket, kiáltványokat fogadott el a párt országos választmánya, ami az ellenkező irányról tanúskodik. Ilyen volt az MSZP-vel való együttműködés kizárása, noha ennek pont az ellenkezőjét láttuk. Amikor szembesültem azzal, hogy a brüsszeli konferencián egyszerre három, közvetlenül Soros Györgyhöz, illetve az ő hálózatához kapcsolódó személy is részt vett, elhűlve tapasztaltam, milyen mélységekig jutott a pártvezetés.

– Miért nem lépett ki akkor, vagy legalább csapott az asztalra?

– Az akkori elnökség tagjai közül Toroczkai Lászlóval és Fülöp Erikkel kiálltunk a nemzeti értékek védelme mellett, és folyamatosan az asztalra csaptunk. Én úgy döntöttem, hogy hű pártkatona leszek, nem fogok kibeszélni a pártból, főleg hogy akkor már készültünk a választási kampányra, de komoly küzdelmünk volt abban, hogy a párt brutális balratolódását, a liberálisokkal való összefogást megakadályozzuk.

– Jakab Péter többször is hangsúlyozta, hogy ön kifejezetten támogatta az LMP-vel való együttműködést.

– Természetesen ez nem igaz. A parlamenti színtéren is többször jellemeztem az LMP-t, amit mindig is egy rendkívül szerencsétlen pártnak tartottam. Sajnálom, hogy a pártvezetés egyre durvább hazugságokba hajszolja saját magát és az egész Jobbikot. Őszintének és hitelesnek kell lenni, nem pedig elferdíteni az igazságot.

– Ön meg tudta őrizni a hitelességét azzal, hogy idáig várt a kilépéssel?

– Amióta felfedtem ezeket a kapcsolódásokat, és tényszerűen bizonyítva igazoltam a szavaimat, az emberek elismerésüknek adnak hangot. Az idő már ilyen rövid távon is engem igazol.

– A közösségi oldalán azért többen árulónak, hiteltelennek nevezik, azt mondják, túl későn lépett. Nem gondolja, hogy hallgatásával a vétkesek közt ön is cinkos?

– Nem voltam néma. Ahol döntéshozatali lehetőség volt az országos elnökségen belül, mindig igyekeztem fékezni a negatív folyamatokat. Tényleg heroikus küzdelmet folytattunk Toroczkaival. Azok közül, akik most a Facebook-oldalamon kommentelnek, rengeteg a szokásos kamuprofil. Ezeket nyilván valaki generálja lejáratási célból.

– Korábban a pártvezetés által küldött, komplett fizetett trollfalkáról beszélt. Ez mitől ilyen egyértelmű?

– Egyrészt én is ismerem a rendszer működését a Jobbiknál, másrészt azt is láttam, hogy számos hozzászóló mögött nem volt valódi kapcsolat, tehát olyan profilokat hoztak létre, ahonnan nagyon szemét, mocskolódó, rágalmazó megjegyzések érkeztek, ami egy jól felépített stratégia mentén működött. Ma például kéttucatnyi fizetett pártalkalmazottat vagy azok családtagjait tettem ki az oldalamról.

– Ez a fizetett trollkodás korábban is bevett gyakorlat volt a Jobbik részéről?

– Kevéssé láttam bele a párt médiaosztályának a működésébe. Szabó Gábor pártigazgató nagyon szorosan fogta ezeket az információkat is.

– Szabó Gábort ön Richelieu bíboroshoz hasonlította. Ennyire egy kézben tart mindent? Neki például nincs elszámolási kötelezettsége a párt felé?

– A Jobbik életében én soha nem láttam cashflow-t, azaz a pénzforgalomra vonatkozó jelentést. Márpedig így tervezni egy párt költségvetését nem lehet, a rendszer teljesen áttekinthetetlen. Általános frakcióvezető-helyettesként próbáltam ezen változtatni, de Vona Gábor és Szabó Gábor nem engedte. Most már látom, hogy ennek oka volt, hiszen mostanában elég zavarosnak tűnő pénzügyekről beszélnek a sajtóban is, márpedig ezeket a zavarosban a legkönnyebb eltüntetni. Hozzátenném, 2012-ben, amikor általános frakcióvezetője voltam a pártnak, a frakció hivatala kapott egy átfogó ellenőrzést, ennek alapján a vezetésem alatt hibátlan volt a működésünk. Akkor felajánlottam a pártvezetésnek, hogy a párt és az alapítvány pénzügyeit is rendbe teszem, de erre soha nem kaptam lehetőséget, és a pénzügyekre sem láttam rá soha.

– Ön már a második alelnök a Jobbikban, aki azt mondja, vezetői beosztása ellenére nem volt rálátása az anyagiakra és beleszólási lehetősége a Jobbik legfőbb döntései-be. Minek van akkor 5-6 alelnöke a pártnak?

– Normális esetben úgy működne, mint egy vállalati igazgatóság, ahol a vezetés közösen hoz meg döntéseket, közösen elfogadott stratégia mentén. Na, ilyen a Jobbikban soha nem volt. A frakcióban is nagyon sokszor tapasztaltam, hogy megjelent Szabó Gábor, és elmondta, hogy kellene több millió forint, mondjuk az Iránytű Intézetnek, és elvitte a pénzt a frakcióból.

– Különböző pénzosztásokról, feketepénz-forgalomról beszélt Kisberk Szabolcs, az N1 TV korábbi főszerkesztője és Szabó Balázs volt jobbikos is. Ezekről sem tudott?

– Szóbeszéd szintjén hallottam ilyenekről. Megpróbáltunk utánajárni, de mindig visszapattantunk. Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem informáltak bizonyos dolgokról.

– Van itt korábbról egy összesen 660 millió forintos ÁSZ-büntetés is, melyre állítólag 100 millió forintot összegyűjtött a párt. Mirkóczki Ádám nemrégiben azt mondta, önt bízták meg annak idején az ÁSZ-büntetés kommunikálásával, így ön biztosan tud erről mindent.

– Az Állami Számvevőszék döntésével kapcsolatos kommunikációt vittem. Azt, hogy a gyűjtésből befolyó pénzekkel mi lett, két ember tudja: Vona Gábor és Szabó Gábor. A választások után sokként ért minket, hogy a bírságra befolyt százmillió forint nincs meg.

– Felmerül a kérdés, valóban hozzájutott-e a Jobbik ennyi pénzhez adakozás útján. Egyesek azt valószínűsítik, hogy ez az összeg is Simicska Lajostól érkezett nejlonzacskóban.

– Magam is szeretnék ebben tisztán látni, már csak azért is, mert amikor kiderült a tiltott pártfinanszírozásból fakadó bírság, személyes ügynek tekintettem, hogy a párt helytálljon. Meggyőződésből hatmillió forintot tettem a pártba saját pénzből. Ezek után, ha az ember több száz millió forintos pénzmozgásokról hall, az igen érzékenyen érinti.

– A kampány alatt a szervezetek pénzeit is elvette a Jobbik vezetése, nem?

– Nem is kapták vissza a választókerületek a pénzüket. Ráadásul a Jobbik hivatalos kommunikációja jelenleg az, hogy a vezetők sajnáltatják a pártot. Pedig nincs miért, hiszen évente 2,7 milliárd forintból gazdálkodhat a Jobbik.

– Mirkóczki Ádám ezen nevetett, mondván, ez képtelenség.

– Akkor számszerűsítsék, mennyi pénzt kap a frakció, a pártalapítvány, valamint a párt együttesen! Aki ekkora támogatás mellett nem képes jól célzott, nemzeti érdekeknek megfelelő politikát csinálni, az nem alkalmas politikusnak. Ha ezen Mirkóczki Ádám nevet, akkor hazudik.

– Ha ennyire jól ment a szekér, mi szükségük volt Simicska Lajos plakáthelyeire és pénzére?

– Nekem semmi, de hogy Simicska mennyi pénzt adott, és az hova, kihez került, nem tudom.

– Miért tagadta a Jobbik a Simicska-kapcsolatot?

– A Simicska-ügyben az volt a különbség a Fidesz és a Jobbik között, hogy a Fidesz őszintén elmondta mindig, hogy szükség van nagyvállalkozókra, ezért tudta jobban megőrizni a hitelességét, mint a Jobbik, ahol az volt a kommunikáció, hogy semmi közünk hozzá, nem kaptunk tőle semmilyen kedvezményt. Az ilyen nyílt színi, ostoba, rosszul kivitelezett hazugságokra rá is megy egy párt hitelessége. Tartósan a valósággal ellentétes információkat állítani nem lehet. Eltagadni, hogy rossz állapotban van a párt, feloszlik a tagság és elvándorol a Mi Hazánk Mozgalomba, nem lehet, hiszen látható az eredmény.

– A minap azt mondta, hogy leveszi a fedőt arról a fazékról, amely tele van a Jobbikot érintő piszkos ügyekkel, és a jövőben nem tesz az ellen, hogy ez a szenny kifolyjon az edényből. Milyen dolgokra gondolt?

– Ez rövidesen napvilágot fog látni, én nem blöffölök. Eddig vigyáztam arra, hogy a Jobbikról ezek az ügyek ne derüljenek ki, de már nem teszem: ezek az információk hamarosan felszínre kerülnek.

– Mirkóczki azt is cáfolta, hogy további személyek lépnének ki a frakcióból, miközben ön többekről is úgy tudja, távozhatnak. Itt ki nem mond igazat?

– Hármunk távozása előtt ugyanígy kinevették a sajtót, amikor további kilépőkről beszéltek. Én négy olyan embert látok jelenleg, akinek inog a széke, és már az sem biztos, hogy a jövő évet a Jobbik-frakcióban fogják kezdeni.

– Ön merre folytatja? A Mi Hazánkban tárt karokkal várják, állítólag az önt követő Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel együtt.

– Én nemzeti értékrendű, jobboldali ember lévén olyan pártban szeretnék tevékenykedni, ami nemzeti és jobboldali. A Mi Hazánk alapelvei ennek megfelelnek. Nem látok eltérést a párt meghirdetett politikája és gyakorlati tettei között, mit ahogy most a Jobbiknál látom. Amilyen állapotban a Jobbik most van, a Mi Hazánk lesz az egyetlen párt, amely a Fidesz mellett megmarad a jobboldalon. A Mi Hazánk rengeteg olyan Jobbik-aktivistát felszívott, akik tapasztalt, remek emberek, velük háborúba is lehet menni. Ők nem fizetett aktivistaként, hanem lelkes hazafiként vesznek részt rendezvényeken, és ez kétségtelenül imponáló.

 

Forrás: Magyar Idők | Borítókép: Az eltávolított politikus borítani készül, azt mondja, már nem bánja, ha napvilágra kerülnek egykori pártja piszkos ügyei – Fotó: Bach Máté