Hírek Kiemelt hírek Makó

Algakutatást is végeznek majd a Galamb megújult laboratóriumában

A mai nappal vette kezdetét Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium laboratóriumának bővítésének és modernizálásának munkálatai. A fejlesztésnek köszönhetően a diákok még teljesebb képet kaphatnak szakmájukról, ráadásul a helyi gazdákkal is közvetlen kapcsolatba kerülhetnek. Az iskola tankertjében víztisztító berendezést alakítanak ki, de több beruházást is tervez az intézmény.

A Bay Zoltán Biotechnológiai Társaság és a Lavina Alapítvány kezdeményezésére bővítik a meglévő mikroszaporító és növényklónozó labort, hiszen az iskolában algakutatási tevékenységet is meg fognak valósítani – tájékoztatott Horváth Zoltán.

– Kevesen tudják, hogy Makón egy 3,5 milliárd forintos, Európai Uniós beruházással egy algakutató, algatermelő terep épült közvetlen a tankertünk mellett, így kerültünk kapcsolatba a kutatócégekkel. Az ő ötletük volt, hogy ennek a laboratóriumnak a bővítésével, modernizálásával nemcsak az algakutatásban, hanem a tanulók képzésében is tudnak segíteni, így elképzelhető, hogy az elkészülte után a legtehetségesebb tanulóink ösztöndíjban is fognak részesülni a Lavina Alapítvány által – emelte ki az intézmény igazgatója. Mint hozzátette: a laborban nemcsak algakutatás és mikroszaporítás fog zajlani, többek között a talajt is vizsgálhatják majd, ráadásul a tanulók közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a helyi gazdákkal, megnézhetik a termelési folyamat ezen részét is. Ennek kapcsán hangsúlyozta: a laboratóriumot a gazdák részére is elérhetővé teszik, a szolgáltatásokhoz nagyon kedvező áron juthatnak majd hozzá.

A laboratóriumban helyet kap majd egy fényszoba is, amely a mikroszaporított növények fejlődéséhez szükséges, hiszen a helyiség állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosít. A veszélyes anyagok használatára kialakított előkészítő helyiség mellett pedig egy oktatási rész is helyet kap majd a bővített laboratóriumban, ahol a tanulók elsajátíthatják a fogásokat. Ennek kapcsán Horváth Zoltán elmondta: az eszközök mintegy hetven százaléka már megvan, ezeket az utóbbi hat évben szerezték be, összesen mintegy 10 millió forintból. Az építkezési részre a beruházás során mintegy 10 millió forintot költenek, amelybe beletartozik az elszívó berendezés, a légtechnika, a burkolatok cseréje és az elektronikus rendszer felújítása is.

A labor mellett a tankertben egy 300 méteres fúrt kút vizéből szeretnének locsolásra alkalmas vizet előállítani. Ennek kapcsán az igazgató úgy fogalmazott: a víz bár ásványvíz minőségű, de a magas sótartalma miatt locsolásra nem alkalmas. Az óránként mintegy 2,5 köbméter locsolóvíz előállítására alkalmas berendezést  a mai napon kezdték el építeni. Ezt követően az iskola szeretné bővíteni a napelem-rendszert, illetve a fűtést is korszerűsítenék, amellyel a fólia fűtését is biztosítanák. Mindezek a fejlesztések azt a jövőben megvalósulható feldolgozóüzemet segítenék, amelyben például olyan gyümölcsleveket és lekvárt állíthatnának elő a diákok, amelyek a boltok polcaira is kerülhetnének idővel – mindennek első lépése a főépületben megújuló laboratórium. A tankertben létrejövő fejlesztések költségének nagyobb részét az iskola az energetikai felújításból megmaradt forrásból finanszírozhatja majd, ez mintegy 20 millió forintot jelent.