Kiemelt hírek Színes

Aranyozott szorobán érkezett Tokióból

Különleges japán számolóeszköz érkezett az Első Szorobán Alapítványhoz: Tokióból egy aranyozott szorobánt küldtek Makóra. A különleges masinát nekünk is megmutatta Vajda József.

Vajda József neve nem ismeretlen hazánkban, de még Japánban sem: a nyugdíjas pedagógushoz köthető a szorobán és az Első Szorobán Alapítvány megalapítása is. A Tokyo TV már fogatott is vele anyagot, amelyet Japánban több részletben mutattak be. József nemcsak tanította és használta a japán számolóeszközt, hanem maga készít is darabokat – már több száz példánnyal rendelkezik az alapítvány is. 

Nemrégiben egy újabb eszközzel bővült a gyűjtemény: egy aranyozott szorobánt kapott az alapítvány Nakagawara Shunsuke-től. Vajda József elmondta, a küldemény 4 napig utazott Magyarországra.

– A csomagban volt egy DVD is, amelyen véleményen szerint egy régebbi Tokyo TV-s adás lehet, azonban nem sikerült még megnéznem a másfajta formátumú kódolás miatt. Továbbá egy levelet is kaptunk, amelyet Yanagisawa Horváth Gyöngyi fordított le japánról – mesélte József.

Vajda József elárulta: a hazánkban először egy budaörsi iskolában használtak szorobánt és egy Párizsban élő japán hölgy segítségével oktattak vele.