Hírek Kiemelt hírek Térség

Makói Csípős, a Google a barátod!

Annyi valótlanságot állítottak, hogy a csanádpalotai önkormányzat megint kénytelen volt közleményben helyre tenni a Kiss Attila-féle propagandaoldalt. Abba is belekötöttek, hogy az önkormányzat nem válaszolt időben, pedig ilyen gyakran előfordul velünk is, e nélkül is lehetett látni, hogy valami nem stimmel.

A bajkeverés Csanádpalotán különösen tetszik a Makói Csípősnek, ami ha azt nézzük, hogy Kiss Attilának két egyesülete is ide van bejegyezve, nem is csoda. Már-már azt hinné az ember, hogy a Jobbik volt országgyűlési képviselő-jelöltje arra hajt, hogy ott is próbára tegye magát a polgármesteri székért (persze ehhez Debreczeni „jótékonykodó” Istvánnak is lesz néhány szava, ha kifizette amit nagylelkűen megígért).

A bicska azonban egyelőre rendre beletörik az akciókba, és kínosabbnál kínosabb ostobaságok jönnek ki belőle a végén. A változatosság kedvéért most nem névtelen nyilatkozók csapatával támadtak, hanem a talajterhelési díjjal kapcsolatos okfejtésbe buktak bele.

Megkereste(?) a portált egy Nagy Sándor nevű lakos, aki az ezzel kapcsolatosan az önkormányzat által kiszámlázott összeget vitatta (amihez nyilván minden joga megvan). Lehet, hogy a férfi tájékoztatta félre őket félre véletlenül, de az újságíró mint olyan többek között onnan ismerszik meg, hogy ellenőrzi az információt. Így lehet megelőzni, hogy hülyeséget írjunk, és azután kínos magyarázkodás legyen belőle.

(Én például, most, amikor leírtam, hogy Kiss Attilának két egyesülete is Csanádpalotára van bejegyezve, gyorsan le is ellenőriztem, de jól emlékeztem, Kiss Attilának valóban két egyesülete is Csanádpalotára van bejegyezve – a szerk.)

Szóval, lehet, hogy a férfi úgy érzi fél év helyett két évre számláztak ki neki talajterhelési díjat, DE akkor az újságíró beírja a Google-be, hogy „talajterhelési díj”, és láss csodát, kijön a törvény. Első találatra.

Abban ugye meg benne van, hogy a talajterhelési díj: 1200 Ft/m3. A köbméter meg ugye nem egyenlő az évvel. Amiből meg az következik, hogy konkrétan NEM lehet évre, hónapra, hétre napra számlázni.

Nem sikerült eltalálni azt sem, hogy a közcsatornára a településen a háztartások 10%-a kötött rá (szintén elvileg a férfitól kapott információ), miután a valóság ezzel szemben az, hogy 70,8%. Az anyagban ráadásul többször hibásan bírságként hivatkoznak a fizetendő díjra, úgy, hogy néhány mondattal korábban még helyesen díjként szerepel. A bírság szó erőltetése persze valószínűleg szándékos, a célja annak sugallása, hogy az önkormányzat büntet, aki pedig büntet az rossz.

Az önkormányzat részletezi azt is a közösségi oldalán kitett posztban, milyen módon számítják a díjat, és azt is, hogy a panaszosoknak ilyen lehetőségei vannak, ha nem értenek egyet az összeggel. Bár a hivatal nem válaszolt a portál kérdéseire (van ilyen, ez velünk is előfordul), az ügy kapcsán e nélkül is simán rá lehetett jönni, hogy valami nem stimmel a történetben. Csak ha utána van nézve akkor kiderül, hogy ezt megint nem lehet politikai haszonszerzésre felhasználni.

Pedig a tényfeltáró újságírás – ha normálisan csinálják, és nem csak kötözködés a célja – akkor egészen hasznos. Mi is szoktunk olyat, ajánljuk olvasásra például ezt, vagy ezt. Egyiket sem kellett helyreigazítani, és érdemben cáfolni sem tudták az érintettek.