Hírek

Deák Dániel: Orbán Viktor hosszú távra gondolkozik

Orbán Viktor október 23-án beszédet mondott a Terror Háza Múzeum előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján. Ünnepi beszédét az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elemezte Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa. A politológus kitért továbbá arra, hogy az Európai Néppárton belül is nőni fog a magyar állásponttal egyetértő képviselők száma, valamint egy jelentősen átalakult Európai Parlamentre kell számítani.

Az egész október 23-i ünnepségsorozatot nézzük, látszik, hogy a miniszterelnök hosszú távra gondol. Egy koherens magyarázatot adott a Magyarországot és Európát érő kihívásokra. Ezzel szemben, ha áttekintünk az ellenzéki térfélre ott a napi aktuálpolitikai csatározásokat láthattuk – jelentette ki az ünnepi beszédekkel kapcsolatosan Deák Dániel.

A miniszterelnök beszédében látható, hogy az ’56-os eseményeket a jelenkor kihívásaival elmagyarázta azt, hogy mik azok a problémák, azok az ügyek, amiket az Magyarországnak meg kell valósítania. Itt tényleg egy Európa-képet láthattunk – magyarázta a politológus.

A Figyelő főmunkatársa kitért továbbá arra is, hogy az Európai Parlamentnek gyökeres változáson kell átmennie, ahhoz, hogy képviselni tudja az európaiak álláspontját ebben a testületben. A becslésekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Néppárton belül is nőni fog a magyar álláspontot osztó képviselők aránya.

Hozzátette: a migrációs alapon nagyjából ugyanazt képviselők, mint pl. Magyarország is, ezeknek az országoknak a tábora nőni fog és egy jelentősen átalakult Európai Parlamentre kell készülni.

A teljes beszélgetés:

Forrás: Echo TV.