Hírek Makó

Családbarát Önkormányzat Díjat kapott Makó

A tavalyi évben megkapott Idősbarát Önkormányzat díj után nemrégiben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Családbarát Önkormányzat Díját vehette át Farkas Éva Erzsébet az Országházban.

Mint a város polgármestere kiemelte: az önkormányzat 2014 óta törekszik arra, hogy olyan intézkedéseket, önkormányzati döntéseket hozzon meg, amellyel a munkaerőpiac világában meg tudja tartani a fiatalokat, makói családokat, továbbá olyan támogatási és infrastrukturális fejlesztéseket indítottak el, amely a város megtartóerejét segíti elő. Szólt a köznevelési és közoktatási intézmények fejlesztéséről, illetve arról, hogy 2014-ben első intézkedéseik közé tartozott, hogy százezer forintra emelték a babakötvényt, ezzel több mint duplájára emelve az előző évekhez viszonyítva. A polgármester kiemelte az óvodai, iskolai támogatási rendszert, a beiskolázási támogatást, a fecskelakás-programot, illetve az ingyen telkek osztását is, amely az országos CSOK programhoz köthető. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta: az is a cél, hogy a támogatási rendszer mellett a családbarát életérzést is létrehozzák a városban. Ennek kapcsán kiemelte a programok fontosságát, illetve a Hagymatikumot, amely Európa legjobb családbarát fürdője lett.

navigate_before
navigate_next

Marsiné Bánó Krisztina, a Makói Nagycsaládosok Egyesületének elnöke örömét fejezte ki a díj kapcsán, továbbá mint elmondta, ezzel felkelthetik a nagycsaládosok figyelmét is, hiszen az önkormányzattal együtt mindent megtesznek az érdekeikért. Hangsúlyozta: azt képviselik, hogy nagycsaládban élni jó, ezt pedig a programok során is közvetítik, ahol a család együtt lehet. Az önkormányzati támogatásokból ingyenes kajaktúrát és kézműves foglalkozást is tartanak, a cél pedig a családok erősítése. Marsiné Bánó Krisztina úgy fogalmazott, a vállalatok rengeteg pénzt költenek csapatépítő és konfliktuskezelő tanfolyamokra, aki nagycsaládban nő fel, az viszont már magával hordozza ezeket a képességeket.

Andrási Lilla, a Makói Polgármesteri Hivatal Projekt és Városmarketing Iroda Projekt Csoport munkatársa elmondta: a Család és KarrierPONT 2017 december elsejétől van jelen Makón, a Hagymaház épületében. Mint kiemelte: rendkívül sokan veszik igénybe a havi rendszerességgel tartott jogi és pszichológiai tanácsadást, de az önéletrajz-írás is nagy segítség sok érdeklődő számára. Ezek mellett csoportos foglalkozásokat is tartanak, illetve képzéseket is indítanak hamarosan; informatikai és nyelvi képzést is hirdetnek, ahol az angol mellett a szerb és román nyelvekre is hangsúlyt fektetnek majd, illetve a vállalkozásindításról is többet megtudhatnak a résztvevők. Mindezek mellett az atipikus foglalkoztatások népszerűsítése is céljuk, illetve kapcsolataik által több embernek is munkahelyet tudtak már biztosítani.