Hírek Kiemelt hírek Makó

Az 1956-os forradalomra emlékezett Makó

Számtalan koszorúval díszítették a városi ünnepségen a kommunizmus áldozatainak emlékművét.  A forradalom és szabadságharc évfordulóján a HSZC Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai „A kő marad – A mi 56-unk” című műsorral emlékeztek meg az áldozatokról.

Több helyszínen, zászlófelvonással, koszorúzásokkal és ünnepi műsorral készült Makó az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megemlékezésére. A Csanád vezér téren, a kommunizmus áldozatainak emlékművénél Návays diákok megható műsorán keresztül szemléltették azt, amiről ma már személyes élményekkel nagyon kevesen rendelkeznek: a forradalom kegyetlen megtorlását.

A megemlékezésen közreműködött a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara, a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Dr. Mihálka György Városi Vegyeskara, és a Forgatós Táncegyüttes is.

navigate_before
navigate_next

A térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, még alig 30 évvel ezelőtt is voltak olyanok, akik forradalom helyett ellenforradalomról, „sajnálatos októberi eseményekről” beszéltek. November 4-e kapcsán pedig a Szovjetunió baráti segítségnyújtását emlegették a forradalom és a szabadságharc eltiprása helyett.

– Azt gondolnánk, hogy ez már a múlt. Hogy az ilyen gondolat és ilyen beszéd, az ilyen emberek már nincsenek közöttünk. Mert, ha nincsenek is börtönben (tetszettünk volna forradalmat csinálni!), legalább a múzeumban vannak már: üvegtárlók mögött mutogatják őket, mint a múlt kísérteteit. Ez azonban sajnos nincsen így. Ezek az emberek még mindig itt vannak közöttünk. Sokszor ők maguk is, de a szorgalmas utódaik mindenképp. – fogalmazott Lázár János.

A térség országgyűlési képviselője szerint azonban a nemzeti ünnepen fontos kimondani: nem győzhetnek, ez a szellemiség soha többet nem kerülhet hatalomra Magyarországon.

navigate_before
navigate_next