Hírek Kék hírek

“Látni és látszani” Csongrád megyében

A “Látni és látszani” országos közlekedésbiztonsági kampány Csongrád megyében is várja azon sofőröket, akik az autójuk műszaki állapota mellett, a saját egészségi állapotukra is figyelnek.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) ebben az évben is meghirdette a „Látni és Látszani 2018 – egymásért” elnevezésű kampányát, melynek elsődleges indoka, hogy az út és látási viszonyok romlanak, melyek sajnálatos módon a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. A kampányban arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át a járművüket és ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A kampányba szakszervizek és optikusok kerültek, és folyamatosan bővül a számuk az ország különböző részein.

A kampányidőszak során a résztvevő szervizek térítésmentesen vizsgálják át az alábbiakat a gépjárművön:
– lámpák, fényvisszaverő elemek működése
– a lámpatestek állapota, rögzítettsége
– világítási tulajdonságok

A vizsgálatra mind magányszemélyek, mind cégek jelentkezhetnek gépjárműveikkel; a személy,- és a tehergépkocsikra, valamint a motorkerékpárokra is vonatkozik a kezdeményezés, mely során a gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített tanúsítványt adnak át. Ez igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A szervizek javasolni fogják, hogy a tanúsítványt mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy egy ezt követő közúti ellenőrzéskor a rendőr mindent rendben talál majd a jármű műszaki állapotát illetően. Ebből kifolyólag egy szabályszegés elkövetése alól nem mentesíthet a tanúsítvány, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

A kampány másik eleme a gépjárművezetők látás ellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez kapcsolódó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban is.

Bővebb információk a www.police.hu, a www.baleset-megelozes.eu, valamint a www.latnieslatszani.hu weboldalakon találhatóak. Ajánlják mindenki figyelmébe, hogy látogassa meg az oldalakat, és 2018. december 7. napjáig éljen a felajánlott lehetőségekkel, és nem utolsó sorban vegye figyelembe a közelgő időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat.

 
 

Forrás: police.hu