Hírek Kiemelt hírek Térség

Így lesz egy jótékonyság cuki helyett ciki

Debreczeni István még februárban felajánlotta a csanádpalotai testületi ülésen, hogy kifizeti a helyi Taekwondo csoport nyaralásának rezsiköltségét. A gyerekek el is mentek, ám a képviselő, mint kiderült azóta sem rendezte a vélhetően pár tízezer forintos költséget.

Az újságírók munkájának kétségkívül a legunalmasabb része, amikor több tízoldalas dokumentumokat kell átnézni, sok esetben teljesen feleslegesen. Ez azonban elkerülhetetlen, mert néha olyan érdekességekre lehet bukkanni, amire másként nem, mint ahogy ezt a mostani eset is bizonyítja.

Az önkormányzatok jó része feltölti a saját honlapjára a testületi ülések jegyzőkönyveit, nincs ez másként Csanádpalotán sem, ezeket néztük most át, az érdekesebbnek tűnő témákkal kapcsolatban elküldtük kérdéseinket az önkormányzatnak. A főbb válaszokkal hamarosan külön anyagokban foglalkozunk, de nézzünk először egy igencsak meglepő jótékonykodási formáról szóló esetet.

Történt ugyanis, hogy a helyi Taekwondo csoport az önkormányzathoz fordult támogatásért még februárban, azt kérve, hogy járuljanak hozzá az egyébként a versenyeken eléggé sikeresen szereplő gyerekek nyaralásához. Akkoriban még igencsak a csőd szélén táncolt a település, de az a döntés született, hogy az önkormányzati nyaralóért nem kérnek bérleti díjat, önköltségi áron rendelkezésre bocsájtja azt a képviselő testület.

A testületi ülésnek ezen pontján támadt Debreczeni Istvánnak az ötlete, hogy ő a rezsiköltséget nagyon szívesen kifizeti. A nagylelkűsége be is került a jegyzőkönyvbe, illetve a határozatba, a gyerekek meg június 25. és 30. között annak rendje és módja szerint el is mentek nyaralni, mi több, jól is érezték magukat.

 

Köszönjük a figyelmet, örömkönnyek, taps, függöny. Virágokat az öltözőbe, a művész úr a csokoládét helyben fogyasztja.

Ja, nem.

 

Megkérdeztük az önkormányzattól, mennyit fizetett be Debreczeni István rezsi költségként a nyaralás után, ám fura módon az a válasz érkezett, hogy ilyen cselekmény nem történt, a felajánlás teljesítését az önkormányzat tehát azóta is várja…

A képviselő – aki egyebek között olyan akciókkal hívta fel magára a figyelmet, mint hogy fel akarta oszlatni a csődből Lázár János közbenjárása után állami segítséggel éppen csak kikecmergett település testületét – ezek szerint nem annyira ismeri, mit is jelent a jótékonykodás fogalma.

A felajánlásig ugyanis eljutni egy dolog, bár kétségkívül a legjobb része az akciónak a vállveregetések fogadása, a melldöngetési lehetőség, vagy „urambocsá” a jófejségünk utólagos felemlegetése az önkormányzati választások előtt, de ez csak az egyik fele. A másik az kicsit munkásabb: az ígéretet be is kell tartani.

Debreczeni István nyilvánvalóan pontosan tisztában volt a várható költségekkel, ami egyébként vélhetően nem is egy nagy összeg. Ahogyan valószínűleg kapott is róla értesítést, számla, esetleg felszólítás formájában, így el sem felejthette. De ez teljesen mindegy is, hiszen így is, úgy is elvárható egy felelős választott tisztviselőtől (nem csak tőlük, de tőlük különösen), hogy ha már felajánlást tesz, akkor azt tartsa is be. Mert ez így nem cuki, hanem ciki…

A jótékonykodásával kapcsolatban megpróbáltuk elérni Debreczeni Istvánt is, egyelőre azonban nem sikerült. Amennyiben kiderül, hogy mikor szeretné teljesíteni ígéretét, vagy eddig miért nem tette, frissítjük a cikket.