Hírek Makó

A környezettudatosságra is figyelnek a Csipkesor beruházás során

A fűtés geotermikus energiával működik majd, a világítást napelemek biztosítják, az épületsor mögötti parkban a lakosság és iskolák bevonásával helyeznek ki madáretetőket, tájékoztatott Czirbus Gábor alpolgármester.

A Galambban, technikaórán készült madáretetőket helyeznek ki hamarosan a lakosság és a SZIGNUM, a Szikszai, valamint az Almási Tagintézmény diákjainak bevonásával a Csipkesor mögötti parkban, mondta el Czirbus Gábor.

Az alpolgármester kiemelte, ezeket az etetőket a diákok fogják folyamatosan feltölteni, illetve megfigyeléseket, kihelyezett természetismeret órákat tarthatnak majd a parkban.

– Ezzel szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy a természetet a belvárosban is meg lehet őrizni, lehet azzal együtt élni – hangsúlyozta Czirbus Gábor, akitől azt is megtudtuk, ha ez a kezdeményezés beválik, lesz rá lakossági igény, akkor az önkormányzat nem zárkózik el attól, hogy más parkokban is legyen hasonló.

A környezettudatosság a beruházás más részein is megjelenik, hiszen a fűtésrendszert a távhő rendszerrel fogjuk biztosítani, ami geotermikus energiával működik, a világítást pedig napelemek táplálják majd.

 

 

A beruházás haladásával kapcsolatban az alpolgármester elmondta, jelenleg 40 százalékos készültségnél tart a kivitelező. A jelenleg sok kellemetlenséget okozó járdafelbontás október 31-ig tarthat, addigra az áramszolgáltató befejezi a magasfeszültségű vezetékek cseréjét.

A járda felújítása ezután kezdődik meg, ezt azonban szakaszosan fogja csinálni a kivitelező, hogy ne egyszerre legyen lezárva az egész hosszában a Csipkesor.

A hátsó részen a nyílászárók cseréje és a szigetelés is gyakorlatilag teljesen készen van, az elülső oldalon mintegy 50 százalékban. Az üzlethelyiségek belső felújítása is megkezdődött már, ezt az adventi időszak miatt november első felében megszakítják, és január első felében folytatódik. Az üzletek bérlőinek ugyanis az volt a kérése, hogy a nagybevásárlásokról ne maradjanak le a felújítások miatt.