Kiemelt hírek Makó Színes

Öt nyelven ölelték körbe imádsággal a világot

Latin, francia, angol, német és spanyol nyelven hangzott ma a rózsafüzér egy-egy tizede a Makó-belvárosi római katolikus templomban. A plébánia és a SZIGNUM közössége a földrészek békéjéért és gyermekeiért ajánlották fel fohászaikat.

2005-ben indult egy kezdeményezés Venezuelából „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” címmel, amelynek célja, hogy közös imával a béke és egység ügyét szolgálja. Ebben az esztendőben a makói Szent István Király Plébánia és a SZIGNUM tagjai is bekapcsolódtak az alkalomba. A délelőtti szentmisén közel négyszázan a szentolvasó tizedeit a világosság titkaival más-más földrészért ajánlották fel. – Szent Pio atya, kapucinus szerzetesnek az volt az álma, ha egymillió gyermek együtt imádkozik, akkor megváltoztatható a világ – avatott be az esemény hátterébe a szervező Nyúl Patrícia M. Fidelis SSND nővér, aki gyermekmissziót is vezet kilenc esztendeje. –Nagyjából harmincan tartoznak a csoportba. Rendszeresen tartunk foglalkozásokat, amelyek középpontjában a közös ima és a játék áll. Nyaranta rendezünk táborokat és évente a felajánlásainkkal csatlakozunk meghatározott karitatív célokhoz – tájékoztatott a szerzetes.

A SZIGNUM diákjai számára, lévén két tanítási nyelvű az intézmény, az angol nyelvű imádság már nem ismeretlen, de a mai alkalmon latin, francia, német és spanyol nyelven is fohászkodhattak.  A rózsafüzér a katolikusoknál az elmélkedő imádság egy formája, amelyben bizonyos imákat meghatározott sorrendben és számban kell mondani és ugyanez a neve az ájtatosság közben használt eszköznek is. A mai program különlegességei közé tartozott egy nagyméretű missziós rózsafüzér, amely öt színből áll, utalva az öt földrészre. – Afrikáé a zöld, a természet szépsége miatt, Amerika a piros, az első vértanúk vérére utalva, a fehér Európáé, a pápát jelképezve, aki az egyetlen, aki fehér reverendát visel, Ázsia, a felkelő nap országa miatt a sárga, és Ausztrália, Óceánia kék, a tenger okán. Így, ha körbeimádkozzuk a színek szerint a kontinenseket, akkor mintegy körbeöleljük a Földet is – hangsúlyozta Fidelis nővér, aki maga is volt már misszióban. Gambiában egy évet töltött el és élményeiről könyvet is írt, augusztusban pedig Peruban járt, amelynek tapasztalatairól az október 21-én ünnepelt missziók vasárnapján számol majd be a belvárosi templom 9 órai szentmiséjén.

navigate_before
navigate_next