Hírek Térség

Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Csongrád megyébe

Az influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás. Az idei influenza szezonban is lehetősége van a kockázati csoportba tartozó egészséges lakosoknak, betegeknek és a munkakörük által veszélyeztetett munkavállalóknak ingyenes oltás igénybevételére.

Az oltóanyagok már megérkeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályára és 2018. október 18-ig a megye minden háziorvosának átadásra kerülnek. Csongrád megyében 54000 adag 3Fluart, a 3 éven aluli gyerekek részére pedig 150 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre. 

Magyarország területén, így Csongrád megyében is az országos tisztifőorvos ez év 40. hetétől (2018. október 1-től) rendelte el az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A figyelőszolgálatba megyénk 54 alapellátási egysége került – ez az orvosok 20 %-a. A jelentési rendszerbe bevont orvosok közül 4 háziorvos ún. „őrszem” (sentinel) orvos, s ők a betegforgalmi adatok mellett rendszeresen (hetente minimum kétszer) végezhetnek virológiai vizsgálatot, melynek nagy jelentősége van a járványt okozó kórokozó kimutatásában és a területünkön előforduló influenzavírus típus mielőbbi meghatározásában. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a 2019. év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint.