Belföld Hírek Kiemelt hírek

Lázár: a 2020 után születettek ne vásárolhassanak dohányterméket Magyarországon

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos szerint célul kell kitűznünk a füst- és dohánymentes Magyarország mielőbbi elérését. Ennek érdekében a teljes tiltás és a meggyőzés politikáját érvényesítené. Javaslatcsomagját csütörtökön a Tobacco Hungary konferencián ismertette.

Határozott és világos kormányzati cél kell legyen a füst- és dohánymentes Magyarország megteremtése – erről beszélt Lázár János csütörtökön az ország legnagyobb dohánypiaci szakmai konferenciáján. Az Orbán Viktor miniszterelnök által idén augusztus 15-től kinevezett, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos részletesen beszámolt terveiről és elképzeléseiről, arról a javaslatcsomagról, amit a miniszterelnök megbízásából a kormány elé terjeszt.

Lázár János úgy fogalmazott, a dohányzás semmilyen módon nem szolgálja a közjót, nem tekinthetjük emberi alapjognak, ráadásul sérti a minden embert megillető egészséges élethez való jogot, ezáltal a gyakorlása nemcsak korlátozható, de egyenesen korlátozandó. 2010 óta a magyar kormány számos jogszabállyal (így a dohányzás tiltása a közterületeken, játszótereken, vendéglátóhelyeken stb.), valamint a kis- és nagykereskedelem újraszabályozásával lépett fel a dohányzás ellen, a miniszterelnöki biztos szerint ezen az úton kell továbbhaladni a teljes korlátozás, az állami eszközökkel történő megszüntetés felé.

A cél ugyanis, hogy Magyarország belátható időn belül teljesen füst- és dohánymentes országgá váljon úgy, hogy közben az állam a patrióta gazdaságpolitika jegyében a dohánypiac hazai szereplőinek érdekeit képviseli a multikéval szemben.

Ezt javasolja a miniszterelnöki biztos

A miniszterelnöki biztos a dohányzó kisebbség ön- és közveszélyes jogainak korlátozása kapcsán kezdeményezi, hogy azok, akik 2020. január 1-je után születtek, Magyarországon vásárolhassanak dohányterméket, még 18 éves koruk után sem. Az okos- és elektronikus cigaretták kapcsán széleskörű vita lefolytatását javasolja, de azok teljes magyarországi tiltásának pártján áll. Emellett javasolja a gépjárművekben történő dohányzás teljes tiltását.Kezdeményezi, hogy a társasházi közösségek szabadon dönthessenek arról, hogy a társasházban vagy a közös helyiségekben megtiltják a dohányzást.

Szorgalmazza a trafiktörvény további szigorítását a patrióta gazdaságpolitika jegyében, 4000 fős körzethatárokkal. Célja, hogy ebben a kormányzati ciklusban bevezessék az egységes csomagolást. Ezenkívül a feketepiac visszaszorítása érdekében erős és egységes felügyelet felállítását sürgeti. Végezetül azt akarja elérni, hogy a magyar kormány intenzíven vegyen részt az európai uniós vitatérben az új típusú szabályozás kialakításában, a teljes tiltás, a füst- és dohánymentesség jegyében.

Lázár János indokai

Lázár mindezt azzal indokolta, hogy a 2010 óta megtett kormányzati lépések eredményei ugyan látszódnak, és biztatóak, de ezek nem elégségesek. Még mindig 2,5 millióan dohányoznak Magyarországon, ami megdöbbentő szám. A demográfiai és nemzetgazdasági törekvésekhez is igazodik a dohányzás további tiltása, hiszen jelenleg évente mintegy 92 ezren születnek, 126 ezren halnak meg, közülük 20-22 ezer fő a dohányzással összefüggő, jellemzően daganatos, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések következtében. Az értelmetlen, korai halálozások komolyan sújtják a munkaképes korú, 55-65 év közötti korosztályt, ami által a magyar munkaadók legértékesebb és legfontosabb munkavállalóikat veszítik el.

A miniszterelnöki biztos úgy folytatta, a fent ismertetett javaslatcsomagja révén néhány évtized alatt a felnövekvő generációk körében elérhető lesz a dohányzásmentesség. A jelenleg dohányzó 2,5 milliós kisebbség leszoktatásának ügyében a munkaadók lehetnek a kormányzat partnerei. Mint mondta, egyeztetni kell a munkaadókkal arról, hogy több járulékot fizessenek azok után a munkavállalók után, akik nem mennek el az állam által biztosított ingyenes szűrővizsgálatokra.

Lázár János úgy fogalmazott, számít rá, hogy a javaslatait politikai és gazdaság oldalról is kritizálni fogják. Elfogadja, hogy a dohányipar és -kereskedelem szűkítése, leépítése munkahelyeket sodor veszélybe, és az állam bevételeit is csökkenti, de véleménye szerint a javaslatai elég átállási, felkészülési időt biztosítanak mindenkinek, aki most dohánytermesztéssel, -gyártással vagy kereskedelemmel foglalkozik. Hozzátette, az egészségügyi kasszát és a munkaadók érdekeit rövid és hosszú távon is pozitívan érinti majd a dohányzás teljes tiltása. Ami pedig a politikai kritikát illeti, jelesül: hogy az állam nem tilthatja az egyén szabadságát akár az önpusztításra is, azzal sem ért egyet, mivel véleménye szerint a nemdohányzó többség egészséges élethez, jobb életminőséghez és életkilátásokhoz való joga felülírja ezt.

Nézze meg Lázár János előadását (a videóban 28 percnél kezdődik):