Színes

Egy makói búvár az Adrián

Sipos Mihály közel 10 évvel ezelőtt szeretett bele a merülés élményébe: a civilben autószerelőként dolgozó férfi, ha teheti, minél többször búvárkodik egy évben. Nagy álma, hogy a Maldív-szigeteknél merüljön.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt ismerkedett meg a búvárkodással Sipos Mihály. Mint elmondta, volt párja lepte meg egy próbamerüléssel és azóta nincs visszaút: minden, ami búvárkodás és hozzá kapcsolódik, érdekli Misit.

Az elmúlt években számos tanfolyamot végzett el, így most már nemcsak maga merülhet, hanem másokat is taníthat. Elsőként a kezdő búvártanfolyamot csinálta meg, jelenleg az oktatói szintnél tart. Minden vizsga egy elméleti és gyakorlati részből áll, de védett vízi és nyílt vízi vizsgát is kell tenni.

– Mivel Magyarországnak sajnos nincs tengere, így két dolgot lehet tenni a gyakorlás érdekében: vagy elmegy az uszodába, vagy az országban felelhető tavakat keresi fel az ember. Ez kicsit ingerszegény és nem kezdőknek való, de minden csak gyakorlás kérdése – fogalmazott Misi.

A makói búvár az Adria szerelmese: mint mesélte, az első vizsga alkalmával tetszett meg neki a dalmát tengerpart és a szigetcsoportok. Az egykori oktatója a horvát tengerpartot preferálta, így jutott el először oda.

A merülés során a tenger állatvilágát már felfedezte a makói búvár. Sőt: még egy kékcápával is találkozott, de elmondása szerint az állat jobban megijedt, mint ő.

– Sokan kérdezik, hogy milyen érzés merülni, de ezt nem lehet elmondani, ezt ki kell próbálni. Egy csoda. Ezt a közeget legtöbbször csak a tévében láthatjuk, de amikor ott vagyunk motorizált dolgok nélkül, ahol saját magunkra és a társunkra számíthatunk, egy csodát lehet átélni – mondta a búvár. – Azt szoktam javasolni, hogy ezt ki kell próbálni. Nagyon sok embert meg lehet ismerni, egészséges és felejthetetlen élmény.

Misi több csoportot is vitt már búvárkodni: 10 évestől egészen 99 éves korig bárki merülhet vele. A legfiatalabb, akivel lemerült egy 10 éves kisfiú volt, aki másfél évet várt erre, míg a legidősebbek egy nyugdíjas hölgypáros volt, akiknek a bakancslistán is szerepelt a búvárkodás. És ha már bakancslista – Sipos Mihály rengeteg helyre el szeretne jutni, azonban az első helyen a Maldív-szigetcsoport áll.