Hírek Külföld

Muszlim terrorista volt a kölni túszejtő

A túszejtés a főpályaudvar melletti tér, a Breslauer Platz térségében történt. Egy fegyveres férfi tartott fogva két órán keresztül egy fiatal nőt egy gyógyszertárban – írja az Origo. A rendőröknek sikerült kiszabadítaniuk a lányt, a túszejtő életveszélyesen megsérült. A rendőrség azt közölte, nem zárják ki, hogy terrortámadás történt.

A pályaudvarok biztonságáért felelős szövetségi rendőrséghez 13 óra körül jutott el, hogy egy fegyveres tartózkodik a gyógyszertárban. A kölni belvárosban fekvő főpályaudvart kiürítették, a környéket lezárták. A szír férfi először egy gyorsétteremben meggyújtott egy Molotov-koktélt, aminek következtében egy 14 éves lány megégett.

Ezután a gyógyszertárba ment, túszul ejtett egy tinédzser lányt. A férfi egy lőfegyverrel, kempingezésre használt gázpalackokkal és gyújtófolyadékkal felszerelkezve elbarikádozta magát. A rendőrök megpróbáltak tárgyalni a túszejtővel, azonban nem jártak sikerrel, ezért berontottak a gyógyszertárba, ekkor a férfi megpróbálta felgyújtani túszát. Ezután két lövés dördült.

Úgy tudni, a rendőrök lőttek először, mert a férfi rájuk fogta a fegyverét. A rendőröknek sikerült kiszabadítaniuk a lányt, aki könnyebben megsérült, ezért kórházba vitték. A rendőrök elfogták a fegyveres férfit, aki életveszélyesen megsérült, megkezdték az újraélesztését. Az 55 éves férfi életéért még mindig küzdenek az orvosok. A Bild azt írta, a férfi gyógyszertárba lépéskor, valamint később a rendőröknek is azt mondta, hogy az Iszlám Állam tagja, és egy börtönben lévő tunéziai nő szabadon engedését követelte.

A rendőrök egyelőre gyilkossági kísérlet és testi sértés miatt indítottak eljárást. A DW információi szerint a rendőrök egy szír útlevelet is találtak a helyszínen, ami valószínű, hogy a túszejtőé, akinek 2021-ig szólt a tartózkodási engedélye, és volt rendőrségi ügye lopás és kábítószerrel visszaélés miatt. Egyes jelentések szerint a férfi arabul beszélt.