Belföld Hírek Kiemelt hírek

Feljelentést tett a volt Jobbikos a párt ellen

Feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen a Jobbikon belüli gyanús pénzmozgások miatt Szabó Balázs, a párt volt szekszárdi tagja. Szabó úgy tudja, az ő régiójában 8-10 millió forint érkezett a Jobbik pártigazgatóján keresztül, amit a tagok fizettek be a pártkasszába. Az országos szinten működő pénzhálózatban akár közel százmillió forint is érkezhetett a Jobbikhoz, nagyjából annyi, amennyit társadalmi adakozás címszó alatt gyűjtött a párt – írja a Magyar Idők.

Ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt tett feljelentést tegnap Szabó Balázs, a Jobbik szekszárdi szervezetének volt tagja a párton belüli, általa gyanúsnak vélt pénzmozgások miatt. A helyi önkormányzati képviselő a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentés után elmondta, az nem volt világos előtte, hogy ezek a pénzek honnan érkeztek, az azonban már körvonalazódik, hogy több száz befizetője is lehetett a Szabó Gábor pártigazgató által „küldött” összegeknek.

– Derüljön ki, hogy kitől érkeztek ezek a pénzek. Akár Simicska Lajos, akár Soros György küldte, az biztos, hogy voltak pénzmozgások – fogalmazott Szabó Balázs, aki hangsúlyozta, minden a Legfőbb Ügyészségen múlik.

– A feljelentésemben külön kértem a Legfőbb Ügyészséget, hogy amennyiben nem ők az illetékes hatóság a tiltott pártfinanszírozást érintő nyomozásban, továbbítsák azt a megfelelő szervhez. A büntető törvénykönyvben nem szerepel a tiltott pártfinanszírozás, így csalás gyanújával kérvényeztem a nyomozás elrendelését – fejtette ki a politikus, aki jelezte, az ügyészségnek 72 órája van a feljelentés elbírálására, illetve a nyomozás elrendelésére.

Szabó hozzátette, a feljelentésben több tanú neve is szerepel, akik feltehetően még ezen a héten kiállnak, nevüket vállalva. – Ők hozzám hasonlóan tanúként megjelennének a bíróságon, és elmondanák mindazt, amit tapasztaltak a pártigazgatótól érkezett pénzek elosztásáról, illetve a párt számlájára történő visszafizetéséről.

A gyanús pénzek kiosztásában részt vevő hálózat nagyságáról Szabó azt mondta, országos szintű lehetett, csak az ő régiójában 8-10 millió forintot osztottak le és fizettettek be a tagokkal.

Tekintettel arra, hogy a Jobbiknak 9 régiója van, 90 millió forint is lehet a leosztott, majd a Jobbik pártkasszájába befizetett összeg, ami nagyjából megfelel annak a százmillió forintnak, amelyet a Jobbik állítása szerint társadalmi adakozással kaptak. Szabó szerint voltak olyanok, akik tényleg segíteni igyekeztek a pártot, ám ők jellemzően 5-10 ezer forint körüli összegeket utaltak. Újságírói kérdésre elmondta, a Jobbik vezetése nem kereste meg az üggyel kapcsolatban, ami önmagáért beszél.

– Mielőtt felszínre hoztam volna ezeket a korrupciógyanús dolgokat, megkerestem a Jobbik előző és mostani vezetését is, de választ senkitől nem kaptam – tette hozzá.

Ismert, a szekszárdi képviselő azután fedte fel a Jobbik kétes pénzügyleteit, hogy feloszlatta a helyi szervezetet, és kilépett a pártból. Akkor Szabó azt írta, „Most már biztos, hogy a Lajos által csomagolt rántott hús volt Szaszi (Szabó Gábor pártigazgató – a szerk.) nejlonzacskójában”.

A politikus akkor elmondta, a tavaszi választást megelőző kampányidőszakban a Jobbik pártigazgatója a regionális igazgatókon keresztül osztotta le a Simicska Lajostól kapott pénzt, amelyet a szervezetek tagjainak és azok barátainak kellett támogatásként, postára adva elutalni a Jobbiknak.

A Jobbik vezetése szerint Szabó Balázs hazudik, ugyanakkor lapunknak több volt regionális igazgató is megerősítette, ők is találkoztak ilyen jellegű pénzmozgásokkal, de sosem derült fény arra, honnan is jöhettek ezek az összegek.

Szőcs Norbert, a párt korábbi regionális igazgatója tegnap nyílt levelet írt a Jobbik pártigazgatójának, melyben gyakorlatilag elismeri, hogy tudott a pénzmozgásokról. – Ha a Szabó Balázs-féle ügy beigazolódik, minden egyes befizetett forintot visszakövetelek és a visszakövetelt összeget bírói letétre kérem teljesíteni, mert azok a te megtévesztésed miatt kerültek befizetésre – közölte a politikus.