Hírek Kiemelt hírek

A környezetvédelem jegyében telik az október a Csongrád Megyei Kormányhivatalban

Számos programmal; kiállításokkal, előadásokkal, állateledel-gyűjtéssel, állatsimogatóval és elektronika hulladékgyűjtéssel hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

A Lásd és Védd! elnevezésű program nyitányaként két különleges kiállítás is nyílt hétfő délelőtt Szegeden: a Csongrád megyei születésű Máté Bence világhírű természetfotói mellett a vadon élő állatok tiltott vadászata és a belőlük készült használati és dísztárgyakra épülő, illegális kereskedelem során elkobozott termékeket is megtekinthetik az érdeklődők.

Októberben számos világnap hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, ennek okán a tavalyi évhez hasonlóan idén is programokkal készült a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Mint Juhász Tünde a megnyitón elmondta: a két kiállítás két oldalt mutat be; Máté Bence fotói a természet és a világ szépségét, a másik pedig a kapzsi, természetet kihasználó, romboló ember bizonyítékait mutatja be. Hangsúlyozta: bár az elkövetők megkapják büntetésüket, az állatokat már nem lehet visszahozni. A programmal céljuk, hogy ráébresszék az embereket, hogy tenni kell az élő környezetért.

navigate_before
navigate_next

– Legyen szemünk rá, hogy ne csak nézzük, hanem lássuk is a két kiállítás üzenetét, ne csak halljuk, hanem értsük is meg a szakembereket, akik a természet feltétlen tiszteletére próbálnak rávenni bennünket, és ne csak lássunk és értsünk, hanem tegyünk is azért, hogy a természet rendje megmaradjon, hogy megőrizzük a gyermekeink, az unokáink számára, mert ez a legnagyobb örökség, amit kaphatunk! – emelte ki a kormánymegbízott.

A megnyitót követően Czirák Zoltán tartott természetismeret órával egybekötött tárlatbemutatót a fiataloknak. Az Agrárminisztérium Biodiverzitás és Génmegőrzési Főosztályának szakértő munkatársa portálunknak elmondta: fontos felhívni a figyelmet a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmének problémájára, hiszen Csongrád megyében a határok az Európai Unió határát is jelentik.

– Ez sajnos egy örökzöld téma, amiről nem lehet eleget beszélni, mert nyilvánvaló, hogy arra van szükség, hogy az emberekben azt a tudatossági szintet emeljük, hogy ilyen típusú termékeket ne vásároljanak, ne szerezzenek be külföldön, és ezzel ne éltessék azt a természetpusztító tevékenységet, ami végső soron ezeknek a fajoknak az eltűnéséhez vezet – emelte ki Czirák Zoltán.

navigate_before
navigate_next

A megnyitóhoz kapcsolódóan állateledel gyűjtést is szervezett a hivatal. Egész hónapban várják a felajánlott tápokat, konzerveket, hogy továbbadják a Tappancs Állatvédő Alapítvány számára. A nyitó napra állatsimogatóval is készültek: az alapítvány jóvoltából terápiás kutyusokat, valamint a Vadaspark kisállatait lehet közelről megcsodálni. Az érdeklődők görög teknősökkel, háromöves tatuval, vadászgörénnyel és kaliforniai királysiklóval is találkozhattak.

Az elektronikai hulladékgyűjtésre a közelgő Földünkért világnap alkalmából, október 15-én és 16-án kerül sor: a szegedi Rákóczi téri kormányhivatal előtti parkolóban kialakított gyűjtőponton bárki megszabadulhat ezektől az eszközöktől, reggel 8 és délután 5 között.