Templomuk felszentelésének 240. évfordulójára emlékezett a helyi görögkatolikus közösség. Pénteken a Szent Efrém Férfikar és a Lautitia Gyermekkórus koncertje vezette be a vasárnapi búcsúi Szent Liturgiát, melyet Szkiba Tibor mutatott be.

1778-ban, az Istenszülő Oltalmának napján indult el a makói görögkatolikus közösség élete a templomuk felszentelésekor. – A címünnep kiválasztásának eredete a 10. században gyökerezik, amikor Konstantinápolyt veszély fenyegette, a török vagy a pestis által. A keresztények a templomban gyűltek össze imádkozni. A szertartás közben Mária karjait széttárva, azon felső ruháját tartva jelent meg és védte meg a közösségét, a várost – ismertette az alkalom gyökereit Biró István parókus atya, amiért köszönetképpen, október első napján Makó katolikusai együtt imádkoztak a közösségeikért és a településért.

A most vasárnapi ünnepen pedig a görögkatolikus templom felszentelésének évfordulójára emlékeztek a hívek. Az Istenszülő Oltalmának ünnepéről Biró atya azt gondolja, az ősök nem véletlenül választották. – Az 1740-es évek elején érkeztek a ruszinok Makóra, a közösségnek akkor egy imaháza volt. Húsz család úgy gondolta, szükségük van egy templomra is a görögkatolikusoknak. Kétheti bérüket felajánlva, 1776-ban kezdődött el az építőmunka. Az alapítók nevei megtalálható a kórus oldalán is – avatott be Biró atya. A mostani évforduló kapcsán hozzátette, szeretné, ha ugyanolyan lelkülettel folyna itt a közösség élete, mint az 240 évvel ezelőtt elindult és még 240 esztendő múltán is élettel teli lenne ez a hely, amely a legszebb hazai görögkatolikus templomok közé tartozik. Az épületet ugyan többször renoválták már, de a belső festése rendkívül rossz állapotban van. Jelenleg ennek felújításra keresik a forrásokat.

Az ünnepi Szent Liturgiában Szkiba Tibor atya szólt a hívekhez.  – Elődeink kitartása, szorgalma példát állít elénk. Fontos, hogy mi is igazi otthonunknak érezzük az Isten házát, egy lelki erőműnek, ahol békét és erőt meríthetünk – emelte ki beszédében a szónok, aki Szolnokról érkezett az alkalomra.  

A templom búcsúja a Szent Liturgiát követően körmenettel és szeretetvendégséggel záródott.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest