Hírek Kiemelt hírek

Európa most olyan, mint egy 21 éves lázadó

De egyszer értékelni fogja régi értékeit, és megtér „tékozlásából” – hangzott el a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vásárhelyi rendezvényén. Lázár János országgyűlési képviselő Csókay András idegsebész főorvossal, agykutatóval beszélgetett az Emlékpontban – olvasható a Promenádon.

A Hit és hivatás című előadáson Árva László, a KÉSZ vásárhelyi elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a 2016-os megalakulásuk óta az a céljuk, hogy ismert keresztény és keresztyén embereket hívjanak a városba, ezért esett ez alkalommal a választás a világ legszegényebb régióiban is szolgálatot teljesítő Csókay Andrásra.

– A kereszténységről már szinte nem is beszélnek az európai nagyhatalmak vezetői. Ha egy eltelt évszázadot mindössze egy évnek tekintünk, akkor a kontinensünk 21 éves, így tulajdonképpen érthető, hogy fiatalként lázad a régi értékei ellen – fejtette ki a találkozó elején az agykutató, aki szerint egyszer azonban megtér „tékozlásából”, és felismeri régi értékeinek jelentőségét.

Erre Lázár János is ráerősített: a felvilágosodás a 17. és a 18. században történt, mint ahogy egy 17-18 éves ifjú is az élete ezen szakaszában kezdi el másként látni a világot.

Bevándorlás és a népesség fogyása – ez a két probléma jelentősen érinti ma Európát. A muszlim identitást nem szabad beengedni, mert akkor kő kövön nem marad – a nyugati országokban már láthatjuk ennek jeleit a mindennapokban.

A demográfiai csökkenés egyik oka, hogy naponta 4000-4500 terhességmegszakítást végeznek a földrészen. Magyarországon ez a szám átlagosan 120. – Ráadásul ez egy olyan kérdés, amire egy politikai rendszer sem tud erőteljesen hatni. Meg kell nézni Lengyelországot, hogy nők tüntettek a kormány ellen, amikor foglalkozott ezzel a témával – fejtette ki a főorvos.

Lázár János szerint erre mindössze az lehet a gyógyír, hogy a mindenkori kormány családbarát intézkedéseket hoz.
– Magyarország ennek eddig hiányában volt, ugyanis évtizedekig családellenes törvényeket alkottak a vezetők – hangsúlyozta a képviselő.

A népességfogyás azonban nem csak a többi országban, hanem nálunk is erőteljes. Évente 120-30 ezer ember hal meg, és csak 90-92 ezer ember születik. – Évente közel 8-10 ezer olyan ember van, akit meg lehetne menteni, ha időben eljutna szűrésekre és orvosi vizsgálatokra – véli a politikus.

Az egészségügy kapcsán arról is szó esett, hogy az orvosok 25-30 százaléka még mindig nem ítéli el a hálapénzt.  Hogy ez a szám jelentősen csökkenjen, ahhoz más gondolkozásmód, és az orvosi bérek megemelésére lenne szükség.

A rendezvény teltházas volt, sőt, mindenki be sem jutott a konferenciaterembe. Ők a helyiségen kívülről hallgatták a beszélgetést