Kiemelt hírek Makó Színes

Kilencven énekes hangáhítata a makói görögkatolikusoknál

Különleges és felemelő zenei élménnyel szolgált ma a Szent Efrém Férfikar és a Lautitia Gyermekkórus közös koncertje. A makói görögkatolikus templomban rendezett hangversenyen egyházi művek mellett kortárs zenei darabok is felcsendültek.

A helyiek már ismerősként köszönthették a Szent Efrém Férfikart, akik harmadik alkalommal látogattak el a görögkatolikus közösséghez. Az idén 240. születésnapját ünneplő makói templom búcsúünnepének nyitányaként ismét lenyűgözték zenei előadásukkal hallgatóságukat. – Különleges bizánci értéket képviselnek ők, amit mindenképpen meg akartam ismertetni az itt élőkkel. Ez nagyon jól sikerült, szeretik és várják a fellépésüket a makóiak. Ezúttal ezt az élményt szerettem volna még teljesebbé tenni azzal, hogy az egyházunk kóruscsaládjának gyermekkarát is meghívtam egy közös fellépésre – avatott be a meghívás hátterébe Biró István parókus atya.

A felkérésnek köszönhetően 81 fiatal érkezett az alkalomra, akik viszont most először jártak a városban.  – A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskolának négy énekes közössége van, a Szivárvány Gyermekkar tagjai a legkisebbek, őket követi a 11-16 éves korosztály, a most fellépő Lautitia, rajtuk kívül van egy Ifjúsági Vegyeskarunk és Kamarakórusunk is – tudtuk meg Nemes Józseftől, aki 15 esztendeje vezetője a kórusnak, amelyet 1959-ben alapítottak. – A világ minden tájáról készültünk darabokkal; észtül, finnül, angolul, latinul, afrikai és katalán nyelven fogunk énekelni – mondta repertoárjukkal kapcsolatban a karvezető, aki azt is elárulta, a csoport neve ragyogást jelent és igazi értékteremtő közösség az övék.

Így vélekedett Pivó Karolina is, aki négy éve tagja a Lautitiának. – Inkább azt mondanám, hogy egy nagy család vagyunk, amelyben szeretettel és kedvességgel viszonyulunk egymáshoz. Összetartunk és meg tudjuk osztani a gondjainkat is a másikkal – lelkesedett az 5. osztályos tanuló. Mint megtudtuk, a csodálatos hangélmény-estet adó énekkarok nem ismeretlenek egymás számára, több ízben koncerteztek már együtt. –  A gyermekkórussal szinte már próbálni sem kell, annyira értjük egymás gondolatát – értékelt Bubnó Tamás. A Liszt-díjas egyházzenész által vezetett Szent Efrém Férfikar a világ számos pontján lépett már fel, és Makóra is mindig szívesen jönnek. – Először a bizánci arcunkat mutattuk meg itt, utóbb pedig főként a magyar kórusművészetből adtunk ízelítőt. Ezúttal pedig egy sajátos ötvözettel készültünk az előzőekből, illetve a világ szakrális zenéit, tehát sokféle nép és nyelv imáit mutatjuk meg- tájékoztatott a férfikar vezetője.

A két kórus közös fellépése hatalmas sikernek bizonyult, a közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg a felemelő vokális élményt. A program egy egyházmegyei pályázatnak köszönhetően ingyenes volt, a vendégek adományait pedig a templom fűtésének korszerűsítésére fordítja majd az egyházközség.  A templom felszentelésének ünnepnapjára október 14-én, vasárnap 10 órakor búcsús szentmisével emlékeznek, melyet Szkiba Tibor atya mutat majd be. 

navigate_before
navigate_next