Hírek Kiemelt hírek Makó

Évente 1500 nő hal meg az emlőrák miatt

Nagy részük pedig gyógyítható lenne, ha időben felfedezik a betegséget. Október az emlőrászűrés fontosságára felhívó programok hónapja, Makón is több száz érdeklődő volt a figyelemfelhívó kerékpározáson.

– Van olyan módszer az emlőrák felismerésére, amellyel korai stádiumban fel lehet fedezni, ekkor még csaknem 90 százalékban gyógyítható – mondta el portálunknak Kallai Árpád, a kórház főigazgatója a makói figyelemfelkeltő kerékpározáson, éppen ezért lenne fontos, hogy minél több nő menjen el szűrésre, ha behívják.

Az igazgató kiemelte, az állam a 45 és 65 év közötti nők számára kétévente ingyenesen biztosítja a vizsgálatot. Makón a mozgósításban lassú, de biztos növekedés tapasztalható, tette hozzá Kallai Árpád, a kezdeti 29 százalékról viszonylag rövid idő alatt 36 százalékra nőtt a szűrésen részt vevők száma. Ez azonban még mindig nagyon kevés, az elvárás a 70 százalék elérése.

 

navigate_before
navigate_next

 

Az országban ebben a hónapban nagyon sok helyen tartanak hasonló rendezvényeket, hogy felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára, Hódmezővásárhelyen már 10 éve, Makón pedig 4 éve. A főigazgató szerint egy-egy ilyen esemény segíti az eredmények javulását, de a figyelemfelhívás mögött mindennapos munka szükséges.

A makói rendezvényen is több száz érdeklődő vett részt, ott volt például Nagy Jenő kórházigazgató, de eljött Czirbus Gábor alpolgármester és Farkas Éva Erzsébet is a férjével.

– Az önkormányzat, és én magam is igyekszek minden ilyen megmozdulást támogatni, annak pedig különösen örülök, hogy sok férfi is eljött, aki szintén fontosnak tartja ezt. Az emlőrák elleni küzdelem világméretű, hiszen a 21. század egyik népbetegsége a nők körében – mondta el portálunknak Makó polgármestere.

Farkas Éva Erzsébet hozzátette: idén azért is volt számára különlegesen fontos a részvétel, mert egy ismerősénél is nemrég diagnosztizálták a betegséget.