Hírek Kiemelt hírek Makó

Még lehet pályázni a fecskelakásokra Makón!

A fiatalokat számos módon támogatja, segíti a makói önkormányzat. Ennek részleteiről beszélgetett a Rádió7-en  Farkas Éva Erzsébet polgármester, Weszelyné Véghseő Henriett Mária önkormányzati képviselő, ifjúsági tanácsnok és dr. Kruzslicz-Bodnár Grétával, a Makói Polgármesteri Hivatal aljegyzője.

Makó Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve idén is kiírta a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók számára. Ehhez elsőként regisztrálni kell egy elektronikus felületen: https://www.bursa.emet.hu/paly/palybelep.aspx. A regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése a csatlakozott önkormányzatok pályázói részére. A személyes és pályázati adatok feltöltését követően a pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva a települési önkormányzatnál kell benyújtaniuk a pályázóknak. A pályázat beadási határideje: 2018. november 06. A pályázathoz szükséges további információ a Polgármesteri Hivatal Jegyzői Iroda, Hatósági csoportjánál (Makó, Széchenyi tér 22., szárnyépület 32-es iroda) kérhető. Tel: 06-62/511-839.

A fiatalok helyben tartását Makó önkormányzata még az ún. fecskelakások kialakításával is segíti. A Fecskeház kialakításának helyéül a Fűrész utca 28. szám alatti 6 lakásos társasház lett kijelölve. Pályázatukat azok nyújthatják be, akik: 35. életévüket még nem töltötték be, és házastársi, vagy élettársi kapcsolatban élnek, kereső tevékenységet végeznek vagy valamely felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói, ingatlantulajdonnal nem rendelkeznek, lakáscélú elő-takarékossági szerződéssel rendelkeznek, vagy ennek megkötését vállalják, és fizetési kötelezettségeiket teljesítik, kivéve a felsőfokú oktatási intézmény hallgatói. A pályázatok beadási határideje 2018. október hó 19. napja, 10: 00 óra. A pályázatok a 2018. október hó 31. napján sorra kerülő képviselő-testületi ülésen kerülnek elbírálásra, így a leendő bérlő november hó elejétől költözhetnek be a bérlakásokba.

Több fejlesztésről is szó esett a műsorban. A Bérpalota a település egyik legimpozánsabb épülete, a főtér és a városkép meghatározó része, ám sajnos az utóbbi időben meglehetősen leromlott az állapota. Makó Város Önkormányzata a felújítás mellett döntött és több tervező irodától ajánlatot is kért erre vonatkozóan. A legkedvezőbbet a DAW Építész Stúdió Szolgáltató Kft. adta, így őket kérték fel a tervek elkészítésére, melyet az augusztusi képviselő-testületi ülésen be is mutattak. A felújítás becsült költsége bruttó 3,2 milliárd forint, és hét szakaszban lehetne megvalósítani. Először el kell készíteni az engedélyes és kiviteli terveket, majd kezdődhet a tető, a külső-, a belső homlokzat, az udvar, végül a pince rekonstrukciója. A költségek fedezésére keresik a lehetőségeket, és egyeztetéseket is kívánnak folytatni a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, valamint a Bérpalota társtulajdonosaival, bérlőivel.

Makó Város Önkormányzata és Lázár János országgyűlési képviselő közös munkájának eredményeként 406 millió forint érkezett a Belügyminisztériumtól a Hagymatikum Gyógyfürdő további tervezésére. A beruházás mérföldkő lesz Makó fejlődésében. Mint ismeretes, a város vezetése és a magyar kormány elkötelezett a Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész eredeti terveinek megvalósítása mellett.

Forrás/borítókép: Rádió7