Hírek

A nehezen megközelíthető helyeken is hatékony lehet a permetező drón

Csütörtök délelőtt előadásokkal és gyakorlati bemutatóval is várták azokat, akik meg szerették volna ismerni a mezőgazdaságban használható drónok világát.

A közel 10 kilogrammos, kizárólag permetezésre használható DJI AGRAS MG-1S drónról Udvarhelyi Csaba, a Drone Agro Kft. ügyvezetője tartott előadást, a hatékony növényvédelemről Ladányi Sándortól, a LASA Agrokultúra Kft. ügyvezetőjétől, a CDA eljárással történő cseppképzés előnyeiről pedig Törőcsik Páltól, a Paulinus Agro Kft. ügyvezetőjétől tudhattak meg többet azok, akik csütörtök délelőtt ellátogattak a bemutatóra.

– Például ezt az évet véve, rengeteg olyan alkalom volt, amikor mondjuk víz alatt volt a terület, a repcét már rágta a bolha, a növényvédelmet pedig nem lehetett ellátni traktorról vagy taposás nélkül. A cseresznyelégy felülről támad, felülről pedig nincs megoldva a permetezés. Számtalan olyan terület van, ahol akár éjszaka is, taposási kár nélkül egy ember ilyen nagy terület növényvédelmét el tudja végezni egy drónnal – emelte ki Sáfián Attila. A Gyulai Agrárház Kft ügyvezetője hozzátette: bár kamerás drónokat már használnak vad- és vízkárok feltérképezésére Magyarországon, a permetező drónok használata még nincs elterjedve. A mintegy nettó 4 és fél millió forintba kerülő drónnal egy nap alatt mintegy negyven hektárt lehet permetezni, ráadásul idővel egyre több cég fog lehetőséget biztosítani a bérlésre is.