Hírek Kiemelt hírek Térség

Trócsányi: a magyaroknak a nemzeti öntudat terén van még mit fejlődniük

Míg a franciák egészséges nemzeti önbizalommal rendelkeznek, addig a magyarok elég pesszimisták ezzel kapcsolatban – ez az egyik legfőbb tanulsága Trócsányi László Párizsi Napló című könyvének, amit kedden mutattak be a vásárhelyi Emlékpontban. Lázár János országgyűlési képviselő beszélgetett a szerzővel – írja a Promenád.

A Századvég Alapítvány által kiadott kötetben abba nyerhet betekintést az olvasó, amikor az igazságügyi miniszter 2010-14 között Magyarország párizsi nagykövete volt.

– 2010-ben alkotmánybíróként és jogászként azonnal elvállaltam a feladatot, mivel úgy éreztem, nekem találták ki ezt a tisztséget – elevenítette fel a kezdeteket Trócsányi László. Mivel már középiskolás kora óta szerelmes volt a francia nyelvbe, így tulajdonképpen valóra vált az álma, amikor Párizsba került.

Végig nagyon élvezte az ottani életet a szellemi közösség miatt, és akkoriban kezdett el naplót írni. Az ottani feljegyzéseiből született meg a mostani, a Párizsi Napló – avagy, ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… című könyve.

A bemutatón elhangzott: a magyarok és a franciák kapcsolata régre nyúlik vissza, azonban soha nem volt konfliktusmentes. A legnagyobb érvágás nyilván Trianonhoz köthető, azonban most is elég erős ellentétek vannak az országok között, annak ellenére, hogy már nem egy súlycsoport a kettő.

 

 

Európa egyik része ugyanis Orbán Viktor, míg a másik a francia Macron elnök bevándorláspolitikáját támogatja. Ezt Lázár János is megerősítette, aki szerint Tisza István óta a jelenlegi miniszterelnök az egyetlen magyar kormányfő, aki nemzetközi politikai vitaasztalokhoz jut, és az európai vezetők ellenfélként tekintenek rá.

– Egy átlag francia állampolgárnak fogalma sincs Európáról. Csak azok tudnak valamit Magyarországról és a többi keleti országról, akik liberális beállítottságúak, a hagyományos jobboldaliak például azt is megkérdezik, hogy a magyarok hogyan kerültek Erdélybe – magyarázta Trócsányi.

Kiemelte, ott az egyén szinte egyenlő Istennel, így már alig van szükségük a kereszténységre. Ezért állnak másként a migrációhoz is. – A nemzeti öntudatuk azonban sokkal erősebb, mint a magyaroknak. Sokkal nagyobb az önbizalmuk. Nekünk ezen a téren még van mit fejlődni, mert a magyarok elég pesszimisták ezzel kapcsolatban – jelentette ki a miniszter.

A napló világosan leírja, hogy 2010 és 2014 között hányszor „csukták rá” Magyarországra az ajtót Párizsban. Ezért egy nagykövetnek meg kell tanulnia, hogy soha nem lehet feladni, mindig újra kell próbálkozni – hangzott el a teltházas bemutatón.

Trócsányi Lászlót 2014 áprilisában, a második kétharmados Fidesz-győzelem után kérte fel Orbán Viktor, hogy Igazságügyi Minisztériumot hozzon létre, és tulajdonképpen az ország ügyvédje legyen. Ekkor jött haza a politikus Párizsból.

– Nagy kihívásként tekintettem a feladatra, de egyben féltem is tőle. Senki nem született miniszternek, de Lázár János barátom, egykori diákom jelenléte megnyugtatott. Büszke vagyok, hogy mellette lehettem miniszter – mesélte a szerző.

Még elhangzott, egyszer talán a 2014-18 között időszakról is könyvet ír. Ez a mostani minta szerint 2022 körül várható, ugyanis szerinte 4 év rápihenés szükséges a korszakok lejegyzése között.