Belföld Hírek

Sorosék a Jobbikban?

Volner János szerint a Jobbik vezetése nem mond igazat arról, hogy Soros György hálózatához köthető személyekkel tart fenn kapcsolatot. Sneider Tamás pártelnök szerint viszont Volner hazudik, és súlyos etikai vétségekkel rombolja a pártot – írja a Magyar Hírlap.

Tovább folyik a személyeskedéstől sem mentes nyilvános üzengetés  a Jobbik képviselőcsoportjából péntek este kizárt alelnök, Volner János és Sneider Tamás pártelnök között. Volnert azért zárták ki a képviselőcsoportból, mert a választókerületi vezetőknek írt, nyilvánosságra került levelében keményen bírálta a párt vezetését. Többek közt azzal vádolta Sneideréket, hogy kiszorították a pártból a kizárt Toroczkai Lászlót támogató radikális tagokat és politikusokat, együttműködnek a baloldali és liberális pártokkal, és Soros György hálózatához köthető személyekkel állnak kapcsolatban. Sneider a hét végén egy Facebook–bejegyzésben hazugsággal vádolta Volnert, aki szerinte a Jobbikot igyekezett „súlyos etikai vétségek kimerítésével rombolni”.

Volner tegnap a Facebookon úgy válaszolt, nem ő hazudott a Jobbik jelenlegi vezetésének „Soros-kapcsolatairól” és vezette félre a tagságot, hanem az elnökség. Felidézte, hogy a párt béruniós konferenciá­jára a CEU-alapító Teplán Istvánt, egy Soroshoz köthető szervezet által megbízható szövetségesként nyilvántartott Meszerics Tamás LMP–s EP-képviselőt és Monika Ladmanova, George Soroshoz köthető külföldi genderjogi aktivistát is meghívták. Mellékelte Sneidernek a Jobbik szeptember 29–i kongresszusán készült Facebook–fotóját, amelyen Teplán közvetlenül a pártvezetők mögött ül.

Volner ellen kizárásával együtt etikai eljárást is kezdeményeztek a Jobbikban. A Hvg.hu tegnap azt írta, hogy az eljárás idejére felfüggesztették a politikus párttagságát. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy ez a folyamat meddig tart majd. Szerettük volna megtudni a Jobbiktól, milyen konkrét oka volt a Volner ellen indult eljárásnak. Megkérdeztük azt is, igaz-e, hogy a Jobbik bér­uniós konferenciájára meghívták az említett személyeket, valamint hogy a Volner kizárása után a frakcióból kilépett Apáti István ellen indítanak–e fegyelmi eljárást azért, mert nem adja vissza mandátumát a pártnak. Kérdéseinkre azonban lapzártánkig nem kaptunk választ a párttól.

Vona Gábor tegnap a Jobbikhoz köthető Alfahir.hu–nak azt mondta, Teplán Istvánt, a CEU alapítóját a jobbikos Kepli Lajos ajánlotta be a pártba. „Én csak jókat tudok róla mondani. Istvánban egy művelt, nagyon jó lelkű, tisztességes embert ismertem meg. Ma is tartom vele a kapcsolatot, a barátomnak tekinthetem”– fogalmazott Vona, aki csak később tudta meg, hogy Teplán a CEU–n is fontos pozíciót töltött be, de ez nem csökkentette a bizalmat iránta.

A Jobbik tegnapi közleményé­ben azt írta, Volner János hazudik, amikor azt állítja, hogy balratolódik a Jobbik, az MSZP-vel, a DK-val, és a Momentummal sem működik együtt. Hozzátették azt is, a Jobbik nem az LMP–vel közösen indul, hanem önálló listát állít a közelgő EP-választáson.

Forrás: magyarhirlap.hu

Fotó: Archív