Belföld Hírek Kiemelt hírek

Közös Jobbik-LMP EP-lista készül?

Brutális szintlépés történik a Jobbik-LMP viszonyban és ezt szeretném megakadályozni – ezzel indokolta a Jobbik frakciójából kizárt Volner János, hogy a múlt héten nyílt levélben fordult a Jobbik helyi vezetőihez új tisztújítást követelve a pártban – írja az atv.hu.

Volner, aki máig a Jobbik alelnöke, a párt csütörtöki elnökségi ülésén történtekről nem árult el részleteket, de azt elismerte, hogy a Jobbik több vezetője szorgalmazta a közös Jobbik-LMP EP-listát. A Jobbik balra tolódása szerinte kizárólag a Fidesz érdeke, amely így konkurencia nélkül marad a jobboldalon. A Fidesz konkurencia nélkül marad a jobboldali térfélen, ha a Jobbik átmegy a baloldalra, ahogy Sneider Tamás pártelnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes szeretné

ezt mondta a Jobbik-frakcióból a múlt pénteken kizárt Volner János. A Jobbik alelnöke hozzátette: a párt elnökségi ülésén történteket nem kívánja megosztani a nyilvánossággal, de megerősítette: oszló hullának tekinti az LMP-t.

Volner elmondta: nagyon komoly, feloldhatatlan értékrendi konfliktusai vannak a Jobbik jelenlegi vezetésével, többek között Sneider Tamás pártelnökkel, egyben többször is kijelentette: kizárólag a Fidesz érdeke, hogy a Jobbik átmenjen a baloldali térfélre.

Azzal kapcsolatban, hogy nem lát-e ellentmondást jelenlegi álláspontja és aközött, hogy hónapokon át lojálisan képviselte Vona Gábor néppártosodással kapcsolatos politikáját, Volner János azt mondta: a maga részéről 2010 óta híve a néppártosodásnak, azaz annak, hogy a Jobbik mérsékelt, sok társadalmi réteg megnyerésére alkalmas elfogadható hangnemet üssön meg. Ami viszont a Jobbikban most zajlik, az szerinte nem néppártosodás, hanem kivonulás a jobboldalról, ami a Fidesz számára kényelmes, konkurenciamentes terepet biztosítana a jobboldali politikai térfélen.

Volner János hozzátette: a frakcióból történt kizárása ellenére esze ágában sincs távozni a Jobbikból, amelynek legnépszerűbb politikusa. Mint elmondta: tisztességes tisztújítást akar és szeretné lecserélni a jelenlegi pártvezetést.

Többszöri kérdésre végül Volner elismerte, hogy a Jobbik vezetői közül többen szorgalmazták, hogy a párt az LMP-vel közös EP-listát állítson jövő májusban, és – mint mondta – felvetődött a magasabb szintű önkormányzati együttműködés is. Erről azonban nem árult el részleteket.