Hírek Kiemelt hírek Térség

Lázár: feszes munkatempót fogunk diktálni Mezőhegyesen

A miniszterelnök és a kormány elvárása az állam által visszavásárolt Mezőhegyesi Ménesbirtok felé, hogy öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül pedig Európa egyik legjobb agrárvállalkozása legyen. Hatalmas változások előtt áll a cég, amely az egész térség életére hatással lesz.

Október 1-étől Orbán Viktor miniszterelnök Lázár Jánost jelölte ki arra, hogy a az állami tulajdonban lévő Mezőhegyesi Ménesbirtokot felügyelje a tulajdonosi jogok gyakorlójaként. A térség országgyűlési képviselője és az igazgatóság ma megtartotta az első ülését, Lázár János ezután sajtótájékoztatón számolt be a tervekről.

Mint ismert, a kormány 2016-ban döntött úgy, hogy a korábban privatizált céget visszaveszi, és mintagazdaságot hoz létre belőle, amelynek a tervek szerint 5 éven belül Magyarország legjobb, 10 éven belül pedig Európa egyik legjobb agrárvállalkozásának kell lennie. A Zrt. jelenleg mintegy 8500 hektár termőföldön, és 1500 hektár erdőn gazdálkodik, amelyek szintén állami tulajdonban vannak.

– A termőföld minősége kiváló, átlagosan 40 aranykorona, aki ezen nem tud eredményt elérni az nem alkalmas a gazdálkodásra. – hangsúlyozta Lázár János, hozzátéve, hogy ezzel együtt a működtetés óriási feladat és felelősség.

 

navigate_before
navigate_next

 

A kormány komoly felzárkóztatási programot szeretne Békés megyében, ahol a munkanélküliség az országos átlag feletti, ezért épül egy 4 sávos autóut Kecskemét és Békéscsaba között, amelynek a kivitelezése már folyamatban van, tájékoztatott a térség országgyűlési képviselője. A mintagazdaság célja a példamutatás lesz, hogy az állam lehet jó gazda, és lehet eredményes, versenyképes, hatékony modern agrárvállalkozást építeni.

Feszes, hozzám méltó munkatempó

Lázár János kiemelte, ambiciózus tervekkel és célkitűzésekkel vág bele a munkába, amely az egész térség életét befolyásolhatja.

– Hozzám méltó módon feszes munkatempót fogok diktálni, szeretném megmutatni, hogy nem csak beszélni tudok az ország ügyeiről, hanem amiről beszélek azt meg is tudom valósítani. Azért is tekintem jó kihívásnak ezt a lehetőséget, hogy bebizonyítsam minden politikustársamnak, hogy nem csak beszélni, hanem cselekedni is tudni kell. Azon dolgozom, hogy a nemzeti vagyon ékköve legyen Mezőhegyes. – fejtette ki a térség országgyűlési képviselője, hogy miért vállalta ezt a feladatot.

Három nagy beruházás indul

A cégnek jelenleg 14,6 milliárd forint áll rendelkezésére, ebből megvalósítanak egy ipartelepet, amely a nagy mennyiségű vetőmag tárolására, szárítására, feldolgozására alkalmas, egy 1200 állatos tehenészeti telepet, valamint 1,6 milliárd forintot gépbeszerzésre fordítanak (ennek már nagy része meg is történt).

Hosszú évtizedek után itt jöhet létre az első komoly öntözésfejlesztési beruházás is 20 milliárd forintból. Ezzel a jelenlegi egy időben öntözhető 2500 hektáros területet fogják a kétszeresére növelni. A tervek már előkészítési fázisban vannak.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Lázár János hangsúlyozta, minden beruházás mögött megtérülési számítás, hatékonyság vizsgálat és körültekintő előkészítő munka van.

– Az elvárás az extrém magas, nem csak sokat, de jól is kell dolgozni, kényes igényességgel fogunk figyelni, és betekintési lehetőséget biztosítunk bárkinek. Ez egy nyitott vállalkozás lesz, a könyveink nyilvánosak, annak ellenére, hogy Zrt. vagyunk, a tőzsdei cégekre vonatkozó minden követelménynek meg fogunk felelni. – tájékoztatott a képviselő.

 

 

Társadalmi felelősségvállalás

A profitot azonban nem fogják osztalék formájában visszautalni az államnak, hanem két részre osztódik majd, a vállalkozás fejlesztésére, és támogatásokra

– A cégnek el kell tartania három ménest, egy szakközépiskolát, 500 embert, segítenie kell Mezőhegyest, folyamatosan karban kell tartsa és felújítsa a műemlékállományt. Óriási eredmény, ha e fölött még 3-400 millió forintos eredménnyel tudunk tervezni – mondta el Lázár János.

A térség országgyűlési képviselője példaként a mezőhegyesi  történelmi egyházak, az óvoda, az általános iskola, a városüzemeltetési feladatok támogatását emelte ki, de a településen élők szociális támogatását is célul tűzték ki.

Jó állattenyésztőt, növénytermesztőt, gépész technikust találni ma nagyon nehéz

A munkavállalók bérezésével kapcsolatban Lázár János kiemelte, 2017-18 során 8-10 százalékkal emelkedtek a bérek, de még megfelelő fizetés mellett is nehéz ma szakembert találni. Azt szeretnék elérni, hogy az itt dolgozók az agráriumban megszokotthoz képest többet keressenek, ezért viszont nagyobb felelősséget kell vállalni, és többet kell dolgozni is.

A képviselő arra kérte a szakszervezeti vezetőket, hogy a cégvezetéssel közösen tegyenek javaslatot egy új bérezési struktúrára október végéig. Ebben a munkavállalói lojalitás növelésének érdekében fontos szerepet tölthetnek majd be a béren felüli juttatások is.

– Az én szervezetirányítási módszereim, mint tudják nem állnak messze a versenyszféra módszereitől, fontosnak tartom, hogy aki teljesít az jutalmazásra kerüljön, ez a munkavállalókat és az ágazat vezetőket is fogja érinteni. – mondta el a képviselő, majd hozzátette, az a cél, hogy minden munkavállaló érdekelt legyen a cég eredményességében.

Idén szeptembertől emellett ösztöndíjprogramot is indítottak a szakközépiskolában, amely a jó tanulók számára 10-35 ezer forint közötti juttatást biztosít havonta az állami ösztöndíjon felül. Erre a cég évente mintegy 30-40 millió forintot fordít majd. Aki mezőegyesi, vagy hátrányos helyzetű, az többet kap. Az ösztöndíjprogram már most látszik, hogy megnövelte az jelentkezők számát az iskolába.