Különleges kiállítás nyílt a József Attila Múzeum előtt: a Carola Egyesület vándorkiállításán a ’48-49-es eseményeket és hatásait ismerhették meg egy új szemszögből a résztvevők, az aradi vértanúk feleségeinek történetein keresztül.

– A kiállítás a Hátrahagyottak emlékezete nevet viseli, és már a nevében rejti a különlegességét, hiszen az aradi vértanúkra, illetve a szabadságharc hőseire nem a klasszikus módon emlékezünk, nem rájuk fókuszálunk, nem őket kihagyva, de az ő hátországukat, családjaikat ismertetve próbálunk bemutatni – mondta el Huszár Szabolcs, aki a kiállítást a közönség figyelmébe ajánlotta. A makói József Attila Gimnázium igazgatóhelyettese kiemelte: a feleségek bejárták azt az utat, amit a férjeik, mind a bátorság, mind a hazafiasság, mind a szent eszme, a magyar alkotmányosság védelmében kiálltak. Sokszor beszéltek magyarul, ápolták a hagyományokat, a mártírokat, az árvákat.

Két feleségnek pedig makói kötődése is van, hiszen Lahner György felesége, Lucia Conchetti a Návay családnál lakott egy rövid ideig, Damjanich János felesége, Csernovics Emília pedig adómentességet kapott Makón, árvaházat hozott létre, aktív életet élt és a Habsburg udvarral is szembehelyezkedett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest