Hírek Kiemelt hírek Makó

Sok gondot okoznak a rossz járdák és a csapadék

Gáspár Sándor zárta a lakossági utcafórumok sorozatát: sokan érkeztek a Juhász Gyula térre csütörtök délután, hogy megvitassák a nyolcas választókörzetet érintő problémákat, és hogy javaslatokat tegyenek.

Az utcafórumon részt vett Farkas Éva Erzsébet, aki beszámolt a várost, illetve a körzetet érintő eseményekről és beruházásokról; a polgármester többek között beszélt a Hagymatikum és a turizmus fejlesztéséről, a kerékpárútról, az idei járdaprogramról, és az aknafedők problémájáról is.

Gáspár Sándor portálunknak elmondta: a Kassai utcai óvodában a fűtés korszerűsítése és a belső világítás vezetékeinek cseréjére került sor, felújították a Maroslelei utat, amelybe beletartozik az Ardics utca is, illetve folytatólagosan a Zrínyi és a Kölcsey utca is a Szegedi utcáig. A Galamb iskolánál alakítottak a kerékpárúton, kivitték az útra és egy szegéllyel elválasztották, amely jó hatással van a gyalogos közlekedésre is. Örömét fejezte ki továbbá, hogy az Ibolya és a Kálvária utca találkozásánál nagyon szépen kialakították szegélykővel az utat. A képviselő beszámolt arról is, hogy a vízelvezető árkok felújításra szorulnak, mivel régiek és szintkülönbségek vannak, a Juhász Gyula tér sarkán pedig dugulás lehet, akárcsak Pipacs utca és az Orgona utcán is, ezért nem tud átfolyni a víz.

navigate_before
navigate_next

Egy Pipacs utcai lakos is erre panaszkodott: hogy se járda, se vízelvezetés nincs megoldva, pedig a lakótelepnek benne kellene lennie a járdaprogramban, mivel sokan laknak itt, és 48 éve nem épült járda elmondása szerint. Farkas Éva Erzsébet ennek kapcsán elmondta: még nem született döntés arról, hogy jövőre mely utcákat érinti majd a járdaprogram. Gáspár Sándor hozzátette, jelezte már a problémát, fel is mérték a területet.

Egy Rigó utcai kétgyermekes férfi a gyorshajtók kapcsán szólt; minden utca 30-as övezetbe tartozik a Rigó utcán kívül, ezért azt az utcát használják gyorsulásra, amely veszélyes lehet a gyerekekre – a Kossuth utcában is a gyorshajtókkal van gond. A Diófa utcában is a járdákkal van probléma: sok gyermek jár arra, ráadásul a csapadékelvezetés ott sincs megoldva, ami miatt a víz befolyik a lakások alá, a víz a Szép utca és a Fűtő utca kijáratánál is gondot jelent.

Kérdésként merült fel, hogy lesz-e gyalogátkelő a kórháznál, illetve, hogy milyen kerékpártároló és hány mozgássérült parkoló lesz a piacnál. Jelezték, hogy a Teleki Blanka és a Fűtő utcánál lévő gödör, illetve a Nyúl utcában tanyázó kóbor kutyák problémáját, illetve a kerékpárút kapcsán is érdeklődtek.

A játszóterek is szóba kerültek az utcafórumon: a víztoronynál lévő játszótér állapotáról is szólt egy lakos, illetve a Juhász Gyula téri játszótér megújulásának lehetőségéről is érdeklődtek, illetve az egykori pártház kapcsán is érkezett kérdés. Többen tettek javaslatot annak kapcsán is, hogy miként lehetne szebbé tenni a Juhász Gyula teret. A játszótér fejlesztése mellett többen javasolták, hogy lehetne műfüves focipálya, futópálya vagy edzéshez használható elemek a téren. Ennek kapcsán egy lakos kiemelte: az ott lévő fák veszélyesek, ráadásul kukák sincsenek.