A vádlottakat a bíróság jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek nem jogerősen a Gyulai Járásbíróság.

A bíróság a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőjét tíz hónap, a cég későbbi vezetőjét nyolc hónap, a parkolási üzletág vezetőjét tíz hónap, a címzetes főjegyzőt nyolc hónap, az alpolgármestert hat hónap, a polgármesteri kabinetfőnököt tíz hónap szabadságvesztésre ítélte. A büntetés végrehajtását a bíróság valamennyi vádlott esetében egy évre felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt. Olyanok is kaptak ingyenbérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Kis Krisztina bíró az ítélet indoklásakor elmondta: az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik részesüljenek ingyenesen parkolóbérletben. A listát 2008-tól a polgármester kabinetfőnöke állította össze, azt vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, erről jegyzőkönyv nem készült. A listákat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá. A Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletág vezetőjét a bérletek átadására az önkormányzatnak, ahol kiosztották – átvételi elismervény ellenében – az érintetteknek.

A közlekedési vállalat és az önkormányzat közötti szerződés alapján a társaság üzemeltette a város tulajdonában lévő parkolóhelyeket. A cég a 186 ezer-246 ezer forintos parkolóbérletekről – 2009 és 2010 kivételével – számlát állított ki az önkormányzatnak, ezeket azonban a város nem egyenlítette ki, és nem is állt szándékában. Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek a vádlottak mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A parkolóbérletek kiadását szabályozó közgyűlési rendelet csak 2013. január 1-jén lépett hatályba. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, és kérte, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsák el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A védők bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbeztek.

 

Makón is tettek feljelentést a parkolási botrány miatt – Makó Híradó

Többek között jelentős értékre elkövetett hivatali vesztegetés és annak elfogadása ügyében tett feljelentést a rendőrkapitányságon Szabó Bálint. A szegedi jogász szerint Makón nem csak Gazdag János, volt országgyűlési képviselő, de Buzás Péter is kapott több százezer forintos ingyen bérletet. Nagy Szabolcs – Makó Megközelíti a kétmillió forintot azoknak a parkolási bérleteknek az értéke, amelyet Gazdag …

A szegedi parkolási botránynak makói szála is van, korábban Szabó Bálint feljelentést is tett a rendőrkapitányságon. A parkoló bérletekből ugyanis jutott Gazdag János makói szocialista politikusnak is. A jogász szerint még akkor is, amikor már nem volt országgyűlési képviselő.

– Miután ebben az időszakban már semmi köze nem volt az országgyűléshez, pláne Szegedhez, a bevásárlásokon, és a kirándulásokon kívül nem sok mindent intézhetett ott. Nem tudok másra gondolni, mint hogy Botka László, megyei MSZP elnökként saját helyettesét ilyen módon fizette ki. – nyilatkozta akkor portálunknak Szabó Bálint.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest