Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság a kábítószer birtoklása és más bűncselekmények miatt C. B. L. román állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott terhére megállapított kábítószer birtoklása bűntettét különösen jelentős mennyiségre elkövetett helyett – tekintettel a jogszabályi változásra – jelentős mennyiségre elkövetettnek minősítette. A vádlottal szemben kiszabott börtön tartamát 8 évről 5 évre enyhítette, a közügyektől eltiltás kiszabását mellőzte.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel a minősítés megváltozására és a nagy számú enyhítő körülményre, a táblabíróság úgy látta, hogy az I. fokon megszületett ítélet eltúlzottan súlyos, ezért enyhített azon. Az ítélőtábla arra az álláspontra jutott, hogy a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés az elkövetett cselekménnyel és a vádlott társadalomra veszélyességével arányos, egyben elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében, új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétségében és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. január 24-én C. B. L. román állampolgárságú vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 8 év börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra, 4 év közügyektől eltiltásra és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a börtön helyett fegyházfokozat megállapítása, a vádlott és védője részben felmentés, részben a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott – aki Magyarországra történő belépése előtt kábító vegyületet fogyasztott – 2016. július 6-án az esti órákban érkezett autójával a nagylaki határátkelőhelyre. Itt a vádlottat és kocsiját szúrópróbaszerűen ellenőrzés alá vonták kábítószert kereső szolgálati kutyával. A kutya jelzést adott, és ennek nyomán az autó hátsó ülésén lévő válltáskát és a csomagtartóban lévő laptop hordtáskát átvizsgálták. Ezekben összesen a jelentős mennyiség alsó határát 2,4-szeresen meghaladó kábítószert, valamint csekély mennyiségű új pszichoaktív anyagnak minősülő tiltott szert találtak. A vér és vizeletvizsgálat kimutatta a vádlottnál azt, hogy a férfi Magyarország területén az ellenőrzésig vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt vezette a gépjárművet.

 

Forrás: Szegedi Ítélőtábla | Borítóképünk illusztráció.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest