Leveszik a nyomkövetőt a B. Jánosról – döntött mai végzésével dr. Tóth Tibor, a Szegedi Törvényszék bírája. B. Jánost azzal vádolja az ügyészég, hogy tavaly áprilisban ötödmagával egy makói kocsmai vita miatt üldözni kezdték az utcán a vitapartnerüket, akit ketten is megütöttek. A második ütés után az áldozat eszméletét vesztette, majd másnap hajnalban a kórházban meghalt. Az ügy tárgyalását azonban másodjára is elhalasztani kényszerült.

Az ügy tárgyalását idén júniusban a bíróság azért halasztotta el, mert az idézés ellenére nem jelent meg a Szegedi Törvényszéken a másodrendű vádlott. A ma reggelre kitűzött tárgyaláson mind az öt vádlott jelen volt, de az ügy tárgyalását most sem tudta megkezdeni dr. Tóth Tibor bíró.

Az ötödrendű vádlott ugyanis arról értesítette a bíróságot, hogy lecserélte eddigi ügyvédjét. A bíró ezért a megjelent tanúkat, valamint a másod-harmad-negyed és ötödrendű vádlottakat hazaengedte, miután személyesen adta át mindegyiknek a január 8-ra szóló idézést. B. János elsőrendű vádlott azonban benn maradt a tárgyalóteremben, miután védője indítványozta, hogy a korábban előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben, utóbb lakhelyelhagyási tilalomban lévő védencéről a bíróság vetesse le a nyomkövetőt, illetve az eddigi Makóra és Apátfalvára szóló lakhelyelhagyási tilalmat terjessze ki Csongrád megye egész területére. Az indítványt a vádlott munkáltatója kérésével nyomatékosította: miszerint az a egye egész területén dolgozik.

Dr. Tóth Tibor bíró maga osztotta ki az egymás mellett ülő vádlottaknak a januárra szóló idézést.

A védő hozzátette: a nyomkövetők tapasztalata szerint akkor is kikerülnek a rendőrség látóköréből, ha az azokat viselők egy magasabb ház felsőbb emeletére mennek. A védő javaslatát támogatta az ügyész is, miután B. János eddig együttműködött a hatósággal, s nem tartotta valószínűleg ő sem, hogy az elsőrendű vádlott megszökne a felelősségre vonás elől. Dr. Tóth Tibor bíró, végzésében helyt adott a védő kérésének, de elrendelte, hogy B. Jánosnak minden kedden és pénteken reggel 7 és 9 óra között jelentkeznie kell a Makói Rendőrkapitányságon.

A vádirat lényege szerint tavaly április 8-án a sértett az esti órákban szeszes italt fogyasztott, majd éjfélt röviddel megelőzően ea makói Taverna Pubba ment. A szórakozóhelyen tartózkodott az öt vádlott is, akik a cselekmény elkövetésekor már szintén ittas állapotban voltak. A sértett szóváltásba keveredett a szórakozóhelyen tartózkodókkal, így a vádlottakkal is, akik megkérték, hogy távozzon. A sértett ennek eleget is tett, de rövid idő múlva visszatért a szórakozóhelyre, ahonnan kikísérték.

Öten ülnek a vádlottak padján.

A szórakozóhely előtt a sértett ismét szóváltásba keveredett a vádlottakkal, egyikőjükkel kölcsönösen pofon is ütötték egymást. A sértett látva a vele szemben lévő erőfölényt gyors léptekkel elhagyta a helyszínt, azonban a vádlottak utána indultak. Mikor utolérték ruházatát rángatni kezdték, megpróbálták megütni, megrúgni, de a sértettnek ekkor még sikerült elfutni. A vádlottak közül hárman utánaszaladtak, mikor utolérték a vádlottak egyike a falhoz szorított sértettet ököllel, nagy erővel fejen ütötte, melynek következtében térdre rogyott és hasra esett, de eszméletét nem vesztette el és felállt. Ekkor ért oda egy másik vádlott, aki ugyancsak ököllel nagy erővel a védekezést ki nem fejtő sértettet fejen ütötte, aki ennek következtében összeesett és eszméletét vesztette.

A kiérkező mentők újraélesztést végeztek a sértetten, melynek következtében keringése átmenetileg visszatért, de a kórházba szállítást követően másnap reggel elhunyt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest