Belföld Hírek

Isiászos lenne Márki-Zay Péter DK-s szövetségese?

A Gyurcsány-párti Hajdu László hétfőn veretes beszéddel készült a Parlamenben, és reménykedett, hogy megszorongatja a miniszterelnököt az azonnali kérdésével, azonban ez a terv csúnyán dugába dőlt – írja az Origo.

Pedig el kell ismerni, hogy a volt XV. kerületi polgármester mindent megtett, vörös fejjel izzadt, küszködött és szenvedett, hogy egy épkézláb mondatot ki tudjon sajtolni magából, ebben a küzdelemben azonban, minden igyekezet ellenére alulmaradt. A kétperces időkeretet ugyan sikerült kitöltenie szavakkal, de hogy pontosan miben is akart megnyilvánulni, azt rajta kívül senki nem tudta megfejteni – de lehet hogy maga sem. Lehetséges, hogy az ülés előtt a pártelnökkel alaposan és hosszan rákészültek a beszédre, hiszen Gyurcsány száját is elhagyták hasonlóan értékes szónoklatok a közelmúltban a kígyózó kígyókról és a prímszámokról is.

Hajdu felszólalása amúgy hatalmas sikert ért el. A végén már láthatóan a teljes Fidesz-frakció neki szurkolt, hogy föl tudja tenni a kérdést, vagy legalább le tudjon ülni.

 

 

Az első nem igazán sikerült, a másik viszont igen, amiért hatalmas tapsot kapott a kormánypárti képviselőktől. Meg is érdemelte, hiszen nem lehet könnyű úgy felszólalni, hogy az embernek nem akar forogni a nyelve.

A portál azt gyanítja, hogy Hajdu, a pártelnökkel, Gyurcsány Ferenccel közösen készült a mai értékes beszédére, hiszen a DK elnökének száját is hasonlóan értékes szónoklatok hagyták el mostanában.  Emlékezetes, hogy a bukott miniszterelnök a választás éjszakáján, a még várakozó szavazókról tartott beszédébe beleszőtte a kígyók kígyózására vonatkozó értekezését is.

 

 

A DK elnöke egy másik alkalommal a prímszámokat is megemlítette egyik igen vidám sajtótájékoztatójában, így érdekes, hogy Hajdu ezt a kiváló retorikai elemet mégis kihagyta a mai parlamenti felszólalásából. Gyurcsány prímszámokról tartott beszédéről azért érdemes megemlékeznünk:

 

 

Hajdu valószínűleg a fenti, mára már lényegében tananyaggá vált videókat használhatta mintául a mai interpellációjára történő felkészülése során, de az is lehet, hogy a pártelnökkel igen alaposan gyakoroltak a parlamenti ülést megelőzően. A portál azt tanácsolja Hajdunak, hogy máskor óvatosabban készüljön a parlamenti felszólalására, mert ha így folytatja könnyen isiász lehet a vége.

 

Jean-Claude Juncker (Fotó: JOHN THYS/AFP/Getty Images)

A felszólalásra egyébként az Index is lecsapott, a kormánypártisággal nehezen vádolható hírportál szerint Orbánnak nagyon kellett figyelnie, amikor a DK-s Hajdu László kérdezte őt a parlamentben. Majd sokat sejtetően hozzáteszik, a képviselő vagy nagyon rosszul volt, vagy valami nagyon más…

Forrás: Origo/Index