Johann Sebastian Bach egyházi kantátái csendültek fel vasárnap este a Hagymaházban az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában. A Zene Világnapja alkalmából tartott hangversenyen a legendás zeneszerző műveivel ünnepelhetett a makói közönség.

– Vashegyi György karnagy úr garancia arra, hogy Makó most két órára a szászországi Lipcsévé válik, „ahol a hársfák állnak”, a Hagymaház Tamás-templommá, mi magunk, a közönség pedig közösséggé – fogalmaz Farkas Éva Erzsébet, a koncert fővédnöke a kiadvány polgármesteri köszöntőjében, amely a hangverseny alkalmából készült.

Az ünnepi hangversenyt Szlaukó Orsolya nyitotta meg. Az evangélikus lelkésznő Ceglédről érkezett Makóra, beszédében Ezékiel próféta igéjén és egy tanulságos történeten keresztül nyitotta meg a hangversenyt, megalapozva az ünnepi hangulatot.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus a tavalyi év után szeptember utolsó napján örvendeztette meg a makói közönséget előadásával, ahol négy egyházi kantátát mutattak be. Ezek az egyházi ünnepekre íródtak, így minden évben csak egyszer csendülhettek fel Lipcsében, az 1720-as évek első felében – tudtuk meg Vashegyi György karmestertől. Ezek a művek a bizalomról, vigasztalásról szólnak, illetve a képmutatás ellen, a zárókantátában pedig az egek Isten dicsőségét hirdetik.

– Ezek a szövegek aktuálisabbak ma, mint valaha. Személyes véleményem az, hogy ezek a lutheránus igemagyarázatok sokkal modernebbek ma, mint például sok romantikában írt költemény, ezek a régi, XVII-XVIII. századi szövegek közül sokat személyesen Luther Márton írt  – mondta el Vashegyi György.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest