Hírek Ország-világ Programok Térség

Hamarosan Pályaválasztási Kiállítás lesz Szegeden

Két újítással készül az idei Pályaválasztási Kiállításra a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Az egyik az ismeretszerzést, a másik a rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását, a látogatók kényelmét szolgálja majd.

A megye legnagyobb pályaorientációs börzéjét idén október 18 és 20 között rendezik – az első két napon IH Rendezvényközpontban, 20-án, szombaton pedig a Családi napon a Szent-Györgyi Albert Agórában. Ebben a tanévben csaknem 3 és félezer nyolcadik osztályos dönt a továbbtanulásról, de sokéves tapasztalat, hogy a rendezvényen 5 ezer fő feletti a látogatók száma, hiszen a felsőoktatásba vagy OKJ-s képzésre jelentkezők között is sok az érdeklődő. A programon résztvevők egy helyen és egy időben kapnak bőséges információt a szakképzési és továbbtanulási lehetőségekről, és egyénre szabott segítséget a szakemberektől – mindezt érdekes, lendületes, emberközeli formában.

Új, kreatív nyomkereső játékkal, a SzakmaGo vetélkedővel segíti a hangolódást a közelgő pályaválasztásra a hivatal Foglalkoztatási Főosztálya. Szeptember 27-én négy általános iskola csapata, közel száz diák vág neki a játékos programnak, amellyel Szeged egyes szakmákhoz kötődő helytörténeti értékeire irányítják rá a figyelmet a szervezők. A manapság egyre népszerűbb UrbanGo játék mintájára szervezett túrára minden csapat – egy-egy órás különbséggel – a Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskolából indul, és a feladatok megoldása során jutnak olyan információkhoz, amely a továbbhaladás irányát jelöli meg.

A feladatok megoldásához, a játék teljes útvonalának teljesítéséhez nagyjából 1-1,5 órára lesz szüksége a diákoknak, így a reggel 9-kor induló első csapat hozzávetőleg 10 és 10:30 között érkezik a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületébe, ahol ajándékokkal várják a SzakmaGo résztvevőit. A sajtó munkatársai jelen lehetnek az indulás vagy az érkezés pillanatainál, de akár a játékot is végigkísérhetik egy csapathoz szegődve.

Borítókép: Tomori Majsa.