Hírek Kiemelt hírek Makó

Az év végére befejezik a Csipkesor munkálatainak nagy részét

Makón pár hete kezdték meg a Csipkesor felújítását. A munkálatok javát még az év végéig befejezik a tervek szerint. Erről és sok minden másról is szól a Rádió 7 csütörtöki Napraforgója Czirbus Gábor alpolgármesterrel és Kádár József önkormányzati képviselővel, a Csanád és Térsége Gazdakör elnökével.

Évtizedes problémát orvosol a város vezetése az 1970-ben épült Csipkesor mostani rekonstrukciójával. A beruházás kivitelezési szerződését még nyár elején írta alá Farkas Éva Erzsébet polgármester és Bodrogi Ferenc, a Bodrogi Bau Kft. ügyvezető igazgatója. Azóta gőzerővel folyik a munka, melynek során megújulnak a földszinten található, önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek és a főhomlokzat előtti sétány is. „A munkálatok a tömb hátsó részénél kezdődtek el a fém előtetők összeállításával. Ezekre felül cserép, alul lambéria kerül, a világítást pedig napelemek fogják biztosítani” – tájékoztatott Czirbus Gábor, aki más praktikus megoldás tervét is megosztotta.

„A nagy alapterületű üzlethelyiségeket kisebbekre osztjuk, hogy vonzóvá váljanak a vállalkozások számára. Emellett rendkívül szükségessé vált a nyílászárók kicserélése, az üzletsor külső és a raktárak felőli szigetelése, valamint a távhővezeték kiépítése is. Továbbá egyeztettünk a bérlőkkel is, milyen egyéb, belső felújítási munkálatokat kell még elvégezni az üzletekben” – számolt be az alpolgármester a feladatokról, amelyek a tervek szerint 2018 végéig befejeződnek. Ebbe beletartozik még a fedett sétány kialakítása is. Ez szélesebb lesz a mostaninál, a kerékpárutat és a gyalogló sávot oszlopokkal választják majd el, illetve új padok és biciklitárolók kerülnek elhelyezésre a területen. A parkosítás viszont a tél közeledte miatt, csak jövő tavasszal történik meg, a modern öntözőrendszer kialakításával együtt.

A „Jedlik Ányos Terv” keretében, pályázat útján elnyert mintegy 6,3 millió forintos támogatásból három elektromos töltőállomás létesült Makón: az Ipari Parkban, a Hagymatikum fürdő mellett, illetve a Hollósy Kornélia utcai parkolóban. Dr. Ugron Gáspár Gábor kiemelte, Magyarország elkötelezett az elektromos autók támogatásában, már jelenleg is közel ötszáz töltőállomás van, ezek száma 2-3 éven belül megközelítheti az ezret. Az elektromos töltőkre a 15 ezer főnél nagyobb települések pályázhattak, végül 70 önkormányzat pályázott sikeresen, így közel 190 állomás létesülhet országszerte.. Balogh Szabolcstól, az üzemeltető NKM Mobilitás Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a töltőállomások egyelőre ingyenesen használhatók. A felmerülő problémákat 24 órás ügyfélszolgálaton keresztül is tudják kezelni.

A korábbi 20 tanya után most 27 tanya tulajdonos pályázhat a villamos energia rendszer korszerűsítésére. Ez azt jelenti, hogy napkollektrorral látják el a tanyákat. A 27 tanya közül 5-ben szigetszerűen valósulna meg a fejlesztés, a 22 esetében pedig hálózatra kapcsolt villamos energia épülne ki.

A hagymatermesztés támogatása érdekében Makó Város Önkormányzata támogatási pályázatot írt ki, amelynek benyújtási határideje 31.

Forrás/Borítókép: Rádió7