Hírek Kiemelt hírek Térség

Újabb fontos kormányzati feladatot kapott Lázár János

Az országgyűlési képviselő munkájára kiemelten számít Orbán Viktor miniszterelnök. Lázár János október 1-jétől kormánybiztosként koordinálja a mezőhegyesi nemzeti ménesbirtok állami feladatait.

Újabb fontos kormányzati feladatot kapott térségünk országgyűlési képviselője. Mint arról a Makó Híradó korábban beszámolt, Lázár Jánost augusztus 15-étől Orbán Viktor a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki. A Magyar Közlöny szeptember 25-i számában megjelent tájékoztató szerint a politikus október 1-jétől a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos tisztségét is betölti.

Eszerint a továbbiakban ő gyakorolja a ménesbirtok vonatkozásában az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét. A kormányhatározat értelmében a kormánybiztos munkáját a miniszterelnök irányítja, tevékenységét a Miniszterelnöki Kormányiroda segíti.

Lázár János már Miniszterelnökséget vezető miniszterként is szívügyének tekintette az egyedülálló történelmi hagyományokkal bíró, ám az utóbbi évtizedekben magára hagyott, hanyatlásnak indult mezőhegyesi ménesbirtok megmentését, új élettel való megtöltését. Határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy az állam karolja fel, őrizze meg és fejlessze tovább az európai szinten is egyedülálló, történelmi, nemzeti kincsnek számító Mezőhegyest.

Mezőhegyes

2016 végén ő jelentette be, hogy a kormány 2,1 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, 2017. január 1-jei hatállyal megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. Mint mondta, a két társaság összevonásával létrejött új szervezet 8500 hektár szántón és 1500 hektár erdős területen gazdálkodhat, és a kormány határozott célja, hogy Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozása jöjjön létre Mezőhegyesen a nagy múltú ménesbirtok reorganizációjával, illetve a lótenyésztés és a sportélet élénkítésével.

Ennek megfelelően a következő hónapokban több mint 20 milliárd forintot fordítottak a Békés megyei központ fejlesztésére. 2018 elején Lázár János már úgy fogalmazott, a ménesbirtok példája mutatja, az állam valóban jó tulajdonos lehet, és lassan minden adott ahhoz, hogy Mezőhegyes „Európa egyik legjobb mezőgazdasági vállalkozása és Magyarország legerősebb agrárcége” legyen.

A II. József által 1784-ben alapított mezőhegyesi ménesbirtok Európa legrégebbi állami birtoka. Nemcsak Magyarországon, de az egész világon is egyedülálló a tekintetben, hogy három lófajtát tenyésztettek ki itt. A ménesbirtok a nóniusz, a gidrán és a furioso north star védett történelmi magyar fajta otthona. A nóniuszok mellé tavaly hazatelepítették a gidrán ménest is, és az ősi törzskancaállományból eredeztethető furioso north star egyedek visszahozatala is folyamatban van. A mintegy négyszáz ló alkotta mezőhegyesi állományt az ügetőlovak és a magyar sportlovak teszik manapság teljessé. Az élénkülő lótenyésztési, -értékesítési tevékenység mellé minőségi sportélet is párosul: az idei esztendőben is számos rangos nemzetközi és hazai fogathajtó, díjugrató és díjlovas versenyt rendeztek a központ lovaspályáján, többek között szeptember elején a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát.

Mezőhegyes

Mezőhegyes agrárgazdasági tevékenysége is egyedülálló: kiváló eredményeket mutattak fel az utóbbi két évben a mezőgazdasági termelésben, és számos szakmai rendezvénynek adtak otthont. Az elmúlt hétvégén például a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte meg itt a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t.

A határon inneni és túli régió szívének számító Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a turizmus, a mezőgazdaság, a lótenyésztés és a lósport mellett az oktatásban is szerepet vállal. Tavaly ősztől átvette a helyi középiskolát: megteremtette a szakemberképzés és a gyakorlati oktatás feltételeit, illetve több egyetemmel is kapcsolatot épített ki annak érdekében, hogy az állatorvosképzéshez, illetve más, agrár-felsőoktatásban tanuló hallgatók számára gyakorlóhelyet biztosítson.