Belföld Hírek Makó Térség

Lassan elfogy a Jobbik – az utolsó kapcsolja le a villanyt!

Jobbik

A főváros XV. kerületének eddigi jobbikos képviselője is megunta a balra tolódást: kilép a pártból. Kérdés, vajon Dombi-Kiss László, Kiss Attila és Zeitler Ádám meddig tart ki az egyre többek számára vállalhatatlan irányvonal mellett.

Immár 116-ra nőtt a Jobbik által elveszített önkormányzati képviselői mandátumok száma (ebből 9 fő polgármester). Ez derül ki Bodó Miklós, most már csak volt jobbikos XV. kerületi képviselő és választókerületi elnök a Makó Híradóhoz is eljuttatott szerdai közleményéből. Bodó azt írja: nem folytatja tovább a pártvezetéssel szembeni szélmalomharcot, lemond választókerületi elnöki tisztségéről, kilép a pártból, s független képviselőként folytatja munkáját a XV. kerületben (Rákospalota, Pestújhely, Újpalota).

A politikusnál azt jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy egyrészt – vázolja – a Jobbik országos vezetése „nem engedte”, hogy önálló jelöltet állítsanak a szeptember 30-i kerületi polgármester-választáson, „sőt még azt sem támogatták, hogy egy független jelöltet támogasson a helyi szervezet”. Másrészt azt tette be végleg a kaput, hogy a Jobbik képviselői kivonultak a Parlamentben az exjobbikos Dúró Dóra (Mi Hazánk Mozgalom) a badacsonyi gyilkosság miatti felszólalásáról.

„A Jobbik idei tisztújítása után az új vezetés változást ígért, de azok nem valósultak meg; egy következmények nélküli párttá váltunk”

– írja Bodó Miklós, akinek kilépésével 116. önkormányzati mandátumát bukta el rövid idő alatt a Jobbik.

Úgy folytatja: Sneider Tamásék ígéretével szemben a belső kommunikáció semmit nem változott, a személyzeti változások el sem kezdődtek – leszámítva a kilépőket, akik tömegesen hagyják el a pártot, az országos elnökség minden ellenkező híresztelésével szemben. Bodó is hitt abban, hogy egy radikális jobboldali párt tagja, és visszatérnek az eredeti útra, de csalódnia kellett.

„Három hónapja még hittem abban, hogy tényleg visszatérünk az eredeti útra. Azóta be kellett látnom, hogy erre már semmi esély. Azok a tagok lettek elüldözve az alapszervezetből, akik a kezdetektől építették az utcákon a pártot. Augusztus 20-a fényképei leplezetlenül bemutatták, mi maradt a Jobbikból. A tisztújítás óta határozatképes taggyűlést sem igazán tudtunk tartani, így feloszlatni sem tudja magát a mi szervezetünk sem. De tudom, hogy a megmaradt tagság jelentős része is ki fog lépni”

– közli.

Levelét így zárja:

„Lelkiismereti kötelességemnek tartom most már, hogy kilépésemmel tiltakozzak a Jobbik egyre vállalhatatlanabb irányával szemben.”

Az országos sajtóban megjelent hírek szerint az elmúlt hónapokban több ezren hagyták el a Jobbikot. Sokan a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakoztak. A Jobbik-tagok egyre nagyobb részében kelt ugyanis csalódást, hogy a párt eltért eredeti elveitől, küldetésétől, és a radikális jobboldalról, a nemzeti politizálásról egyre inkább a balliberális táborba csúszik át. Még a magyarellenes bevándorláspárti vádiratot, a Sargentini-jelentést nem voltak hajlandóak leszavazni. Galló Béla politológus a napokban azt mondta: jó esély van arra is, hogy a Jobbik az EP-választásig további mozgalmakra és újabb kispártokra oszlik.

Nem véletlen, hogy a Vona-bábként emlegetett elnök, az egykori szkinhedvezér Sneider Tamás országos körúton igyekszik nyalogatni a sebeket, menteni a menthetőt, és egyben tartani a még megmaradt csapatokat. Ennek jegyében parolázott a napokban többek között „a Jobbik-logó nélküli jobbikos” vásárhelyi polgármesterrel Márki-Zay Péterrel, valamint a párt választókerületi elnökével, illetve vásárhelyi és makói elnökével is.

Úgy tűnik, a Jobbik szépen csendben elfogy, hiszen politikai irányvonala egyre több tagja, szimpatizánsa számára válik vállalhatatlanná. Kérdés: meddig tart ki a központi irányvonal mellett fent említett vásárhelyi–makói trió, Zeitler Ádám, Dombi-Kiss László és Kiss Attila?

Borítókép: polgarportal.hu