A vásárhelyi városvezető gőzerővel tovább építi az új ellenzéki pártot – olvasható a Promenádon. Legújabban a Jobbik-elnök volt szkinhedvezér és a materialista keresztény polgármester egymásra találásának lehettünk tanúi.

Az év polgármestere versenyen a Facebook-fanok feszülése ellenére nem rúghatott labdába, az ország legnagyobb politikai kaméleonjának címére viszont jó eséllyel pályázhatna Márki-Zay Péter. A jelek arra utalnak, a színváltós vásárhelyi polgármester a városépítés helyett továbbra is komoly energiákat fektet az országos politizálásba, új ellenzéki pártja/mozgalma mielőbbi létrehozásába. A zászlóbontás felé vezető (lenini) úton az eszmei szélrózsa minden irányából keresi a (köpönyegforgatásban járatos) partnereket.

Az „összeesküvésben” cinkos szövetségesek között balról az MSZP bukott miniszterelnök-jelöltjét, Botka Lászlót, az LMP-ből is kipottyant Hadházy Ákost, valamint a Párbeszéd brüsszeli feljelentésgyárosát, Jávor Benedeket emlegetik a sajtóorgánumok és az elemzők (utóbbihoz való közeledéséről Márki-Zay is említést tett vasárnapi esti közösségi prédikációjában), de e tekintetben aligha véletlen a Horn-pénzügyminiszter, bevándorláspárti, Soros Györgyöt az egyik legnagyobb magyarként emlegető MoMa-vezér, csomagos Bokros Lajos minapi vásárhelyi felbukkanása sem. A sorból nem maradhat ki a jobbról a balliberális táborba evező Jobbik sem, ezt jelzi a Vona-bábként emlegetett Sneider Tamás elnök Márki-Zaynál tett látogatása.

A materialista keresztény politikai újonc és a volt szkinhedvezérből kicicásodott pártelnök közös politikai pecsenyesütögetéséről mindkét fél megemlékezett Facebook-oldalán.

„Egy jobbikos jelölt, de a Jobbik logója nélkül”– ismerte el nemrég a Magyar Narancsnak adott interjúban a párt másik „erős embere”, az egykoron a zsidó honatyákat listázni akaró Gyöngyösi Márton parlamenti frakcióvezető, hogy Márki-Zay valójában a Jobbik trójai falova volt az idei vásárhelyi választáson. Úgy tűnik, a hétről hétre súlyosabb válságba sodródó Jobbik igyekszik kapaszkodni Márki-Zayba, aki városüzemeltetési szakértőként vette városházi szárnyai alá helyi főmuftijukat, Dombi-Kiss Lászlót. De az is elképzelhető, hogy „az új ellenzék szervezésében” – ahogy Márki-Zay saját oldalán fogalmaz – az oszlásban lévő Jobbik roncsaira, lehet, éppen Sneider Tamásra is építeni akar a – „Jobbik logója nélküli jobbikos” – vásárhelyi városvezető.

A Simicskát veszített Jobbik halástusájáról amúgy nap mint nap jelennek meg a hírek a médiában. A múlt héten azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy az országos sajtó információi szerint hangos vita tört ki a frakcióülésükön videóvlogger Vona Gábor és Volner János alelnök között. Hírlik, az okozta a balhét, hogy Volner elárulta, az identitását veszített pártot immár több ezren hagyták el (jórészt a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozva), ami köszönőviszonyban sincs a Sneider–Gyöngyösi-tandem győzelmi jelentéseivel.

Szintén a napokban oszlott fel a párt zuglói szervezete is, amivel a Jobbik immár 112. önkormányzati mandátumát veszítette el néhány hónap leforgása alatt. Czeglédi János, a szervezetet eltemető egykori elnök közleményében úgy fogalmazott, azért telt be a pohár, mert a gyökereitől elszakadt egykori nemzeti pártnak nem maradt annyi vér a pucájában, hogy nemet mondjon a magyarellenes, bevándorláspárti vádiratra, a Sargentini-jelentésre. (Melynek elfogadását amúgy Márki-Zay is üdvözölte, nem is egy alkalommal.) A zuglói (volt) jobbikosok leszögezték: vállalhatatlannak látják az elvtelenséget, a jövőtlenséget, a balra tolódást, a liberális szabadságjogok ajnározását.

Hogy a tömeges (e)migráció tényleg súlyos gondot okoz a Vona-örökösöknek, azt jól jelzi, Jakab Péter szóvivő az M1 érdeklődésére úgy felelt: „nem számít, hány tagja van a Jobbiknak”, szerinte „pont elegen vannak”. Galló Béla politológus ennek kapcsán megjegyezte: a Jobbik még mindig nem heverte ki az áprilisi kudarcot, és a jelek szerint jó esély van rá, hogy az EP-választásig további mozgalmakra és újabb kispártokra oszlik.

Ebből a tetemből mazsolázna a pártépítő Márki-Zay is?

Borítókép forrása: Sneider Tamás Facebook-oldala.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest