Hírek

Ezt tehetjük a trükkös tolvajok ellen

A trükkös csalók és tolvajok időről-időre visszatérnek és új történettel, vagy új átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni – figyelmeztet a rendőrség, hozzátéve: legyenek bizalmatlanok az idegenekkel szemben!

Jó tanácsok a rendőrségtől

Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.

Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül! Hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót! Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket, még rövid időre sem! Ezt már mi tesszük hozzá: gyakran előfordul lakossági tapasztalatok alapján, hogy egy pohár vizet, egyebet kérve “távolítják el” a tulajdonost a helyiségből. Ne dőljenek be a trükknek!

Fogjon gyanút, ha az idegen azt mondja, pénz jár vissza valamelyik szolgáltatótól. Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt! Ilyen esetekben a többletet a következő esedékes számlákon írják jóvá, illetve postai úton, vagy átutaláson fizetik ki a különbözetet.

A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek. Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget! A szolgáltatás díját mindig annak elvégzése után fizesse meg!

Amennyiben csalás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!

 

Forrás: police.hu