Kiemelt hírek Színes Térség

Marha-, sertéspörkölt és grillcsirke is készült Palotán

Csanádpalotán már nagy hagyománya van, hogy gasztronómiai napot szerveznek. A versenyzők két kategóriában indulhatnak a verseny során. Idén egy pályázatnak köszönhetően autómentes napot is tartottak a gyerekeknek: kerékpárt is nyerhetett a KRESZ-ben és közlekedésben jeleskedő ifjonc.

Nincs olyan év Csanádpalotán, hogy ne szervezzék meg a gasztronómiai napot. Molnárné Haluska Margit, a Kelemen László Művelődési Ház megbízott vezetője elmondta, idén a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat is csatlakozott támogatóként.

– A nemzetiségi önkormányzat az alapanyag, a hús megvásárlásában is segített, illetve az ajándékok terén is szponzorálta ezt a rendezvényt. Továbbá ők is készítenek bográcsos ételt – fogalmazott a megbízott vezető.

Idén rengetegen jelentkeztek a versenyre is, de volt, aki csak a családjával, hobbiból főzött. A csapatoknak a helyezésnél fontosabb a jó hangulat. Ezt mondta Debreczeni Tamás is, aki az Öregfiúk  Gasztro Műhelyével érkezett. Ő egy különleges grillszerkezetben, egészben sütötte a grillcsirkéket.

– Annak idején Horvátországban láttam ilyet, majd a barátaim megleptek vele. Ebben bárányt, malacot is sütöttünk, most pedig 28 csirkét. Egy akkumulátorból és ablaktörlőmotorból készült a szerkezet, ami vontatható is – mesélte Tamás.

Ahogy lenni szokott, testvértelepülések is részt vettek a főzésen: román Nagylak, Zsombolya, Gyertyámos és Padé is képviselte magát. Utóbbi település már visszatérő vendég. Komáromi László az ottani Önkéntes Tűzoltó Egyesületét erősíti.

– Mindig azt főzünk, amit itt is szeretnek. Most éppen marhapörkölt készül. Mi eljövünk, jól érezzük magunkat, ismerkedünk az emberekkel és ennyi – mondta László. – Vegyes eredményekkel zártunk az elmúlt években: voltunk már elsők is, de helyezés nélkül is mentünk már haza, de ez nem számít, csak a jó hangulat.

navigate_before
navigate_next

Idén tájjellegű vaddal készült a Csanádpalotai Vadásztársaság: Vetró József gazdasági vezető elárulta, hogy a palotai ugarban lőtt őz főtt, vadhúsos lecsóval. Mint megtudtuk, függ az élőhelytől is, milyen íze lehet a vadhúsnak. Az alföldi baknak ízletesebb, mint erdei testvére. Vetróné Negreu Mariana, az Országos Román Önkormányzat közgyűlésének tagja és a csanádpalotai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: ahogy minden évben, ők is készültek finomságokkal. A testvértelepüléseket nem csak meghívták, hanem örömmel vendégelték meg a program során.