Kiemelt hírek Színes Térség

Ízkavalkád az apátfalvi Gasztrofesztiválon

Négy évvel ezelőtt rendezte meg az apátfalvi önkormányzat a Gasztrofesztivált, ahol különböző ételeket főznek helyi szervezetek, civilek. Idén sem maradhatott el a program: többek között a Napsugár Baráti Kör tagjai süteményeket, az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat paradicsomos káposztát és a Román Nemzetiségi Önkormányzat micst készített. Fellépőkből sem volt hiány.

Szekeres Ferenc polgármester szerint jól döntöttek, amikor először megrendezték a Gasztrofesztivált Apátfalván. A település vezetője elmondta, azért is szervezték még 4 évvel ezelőtt ezt a napot, hogy a helyi ízeket, tradicionális ételeket bemutassák az érdeklődőknek. Az eredeti receptek alapján készült finomságokat mindenki megkóstolhatta regisztráció után. A felhasznált hús alapanyagokat a Start Munkaprogramban nevelt állatokból tudta biztosítani az önkormányzat.

– Az apátfalvi önkormányzat sertés-, kakas-, birka- és marhapörkölttel, illetve báránysülttel várt minden kóstolni vágyót – tette hozzá Szekeres Ferenc. A rendezvényhez csatlakozott az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, a Román Nemzetiségi Önkormányzat, a Bökény Népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület és a Napsugár Baráti Kör is. A programot a Vál-Ker Kft. is nagyban támogatta, hiszen az ő kemencéik nélkül nem készülhetett volna el a Napsugár Baráti Kör édességei. 

navigate_before
navigate_next

Az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos recept alapján készült paradicsomos káposztát készített tyúkhússal. Károlyi Sándor elárulta: a paradicsom ivólevet saját maga készítette, de a igazi tanyasi tyúkhús került az ételbe. A fűszerezés inkább érzékre ment. 

– Ez a recept bekerült a helyi Értéktárba is, míg a bodag a megyeibe, azonban azt ma nem készítettünk – mondta a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke.  A délután során fellépett Foky és a helyi Punye Banda is, akik a jó hangulatot remekül megteremtették.