Hírek Kék hírek

Baleset-megelőzési programot indítottak Csongrád megyében

 Az országban egyedülálló baleset-megelőzési programot indított a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A Közlekedj Önként Szabályosan! (“KÖSZ!”) célja, egy olyan közlekedési kultúra kialakítása, mely a szabályokon túl, a felelősségtudatot, a toleranciát és az empátiát is előtérbe helyezi. A Nemzetközi Autómentes Napon a társszervekkel együttműködve egy baleseti szimulációval is igyekeztek felhívni a középiskolások figyelmét az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés veszélyeire.

A Nemzetközi Autómentes Napon 2018. szeptember 21-én indult útjára a főkapitányság “KÖSZ!” Közlekedj Önként Szabályosan! elnevezésű prevenciós közlekedésbiztonsági kampánya – jelentette be sajtótájékoztatón Gulyás Zsolt rendőr ezredes. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese elmondta: a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó, legnagyobb kockázatú szabályszegések – a sebességtúllépés, ittas járművezetés, passzív biztonsági eszközök használatának mellőzése, mobil kommunikációs eszközök használata vezetés közben, illetve az elsőbbségi jog meg nem adása a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és útkereszteződésekben – ellen kívánnak fellépni. Emellett cél, hogy az egymás iránti felelősség, figyelem és tolerancia erősödjön.

Vad Róbert, a CSMFRK Balesetmegelőzési Bizottságának titkára elmondta: a kampányhoz önként lehet csatlakozni. A résztvevők vállalják, hogy

– a legnagyobb kockázatot jelentő közlekedési szabályszegésekre fokozott figyelemmel közlekednek,

– egymás iránt tanúsított toleranciával és empátiával, valamint kulturált, példamutató módon vesznek részt a forgalomban,

– hozzájárulnak adataik (személyes adatok és a használatukban levő gépjármű legfontosabb adatai) kezeléséhez,

– a kampányidőszak alatt járművükön elhelyezik a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által biztosított, külön erre a célra készített, sorszámozott logóval ellátott járműmágnest vagy matricát.

A kampányidőszak alatt a „KÖSZ!” logoval ellátott járművekre Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság által létrehozott “KÖSZ” nevű facebook oldalon van lehetőség szavazni. Szavazni abban az esetben lehet a forgalom egyéb résztvevőjeként (gyalogos, kerékpáros, másik jármű vezetője), ha a programban regisztrált, sorszámozott logóval ellátott jármű az útja során példásan közlekedik (pl. kijelölt gyalogos-átkelőhelyen vagy kereszteződésben előzékeny). 

A leadott szavazat akkor érvényes, ha a szavazó a komment rovatban feltünteti, hogy a résztvevő mikor, hol, hogyan közlekedett példamutatóan.

A kampányidőszak 2018. szeptember 21. 12 órától Szegeden, a Dugonics téren megtartott sajtótájékoztatóval kezdődik és 2018. december 14-ig tart. Ebben az időszakban a jelentkezés és regisztráció folyamatos, továbbá ebben az időszakban várják a szavazatokat a „KÖSZ!” sorszámozott logóval ellátott példamutató járművezetőkre a „KÖSZ!” facebook oldalán.

A kampányidőszak lezárásaként 2018. december 20-án ünnepélyes keretek között a három legtöbb szavazatot elérő résztvevőt értékes nyeremények várják, valamint további 10 szerencsés résztvevő sorsolás útján kap láthatósági eszközöket tartalmazó ajándékcsomagot.

Az egyedülálló program fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón a Szegedi Nemzeti Színház opera-énekesnője Laczák Boglárka, a Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész Koltai Róbert, Vajda Attila olimpiai bajnok és a helyi rádió, a Rádió 88 műsorvezetője, Gedzo is.

A Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a társszervekkel együttműködve, péntek délelőtt prevenciós rendezvénnyel is igyekezett felhívni a középiskolások figyelmét az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés veszélyeire.

A szegedi Huszár Mátyás rakparton megrendezett eseményen részt vett mások mellett a Rotaract Club, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet Csongrád Megyei Kirendeltsége, és a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete is.

A baleseti szimuláció élethűen, művérrel és sérülésekkel, mentőkkel, rendőrökkel, tűzoltókkal és halottszállítókkal jelenítette meg az ittas sofőrök által okozott baleset következményeit.

 

Forrás: police.hu