Hírek Kiemelt hírek Külföld

Orbán Viktor álláspontjának győzelmét bizonyítják az elmúlt napok eseményei

Szerda este megkezdődött az ausztriai Salzburgban az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács (ET) informális ülése. A kétnapos EU-csúcsot az ET soros elnökségét adó osztrák kormány hívta össze. Az első napon az Európai Néppárt (EPP) is tanácskozott. A fő téma természetesen az illegális migráció és a határvédelem kérdésköre volt, ezenkívül a Brexit folyamatának a megvitatása is napirendre került. Úgy néz ki, hogy a kontinens vezetői végre elfogadták Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontját a határvédelem fontosságáról, ami egyértelműen Orbán győzelmének tekinthető – írja az Origo. Salzburgban több EU-s tagállam is kiállt hazánk mellett.

A migráció problematikájáról már a hagyományosnak számító nyitó munkavacsorán is megbeszélést folytattak. Sajtóértesülések szerint a résztvevők megvitatták a legújabb fejleményeket ezzel kapcsolatban, és értékelték az illegális migránsok számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén történt előrelépéseket.

Újdonságnak és egyben Orbán Viktor magyar kormányfő hatalmas győzelmének tekinthető, hogy a csúcson végre a határvédelem és a határbiztonság tematikáival is hajlandóak voltak foglalkozni, mert eddig csupán a migránsok kötelező szétosztásáról volt szó az ilyen jellegű összejöveteleken.

Orbán ezzel kapcsolatban határozottan leszögezte:nincs szükség arra, hogy határvédelmi jogköröket vonjanak el Magyarországtól, mert képesek vagyunk megvédeni a határainkat.”Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy ez a mi feladatunk” – tette hozzá. A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az illegális migrációt sikerült megállítani a szerb-magyar határon. Elvégezzük a munkát – tudatta.

A Frontex (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) megerősítéséről szóló javaslattal kapcsolatban felvetette: szép dolog a Frontex, deaz még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert. Semmi szükség arra, hogy ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről.

Szlovákia Magyarország mellett áll

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a támogatásáról biztosította a határvédelem kérdésében Orbán Viktort. Pellegrini a sajtónak nyilatkozva kifejtette: a Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeinek szuverenitását. A szlovák miniszterelnök szerint az európai politikusoknak minden olyan megoldást támogatniuk kellene, amelyikről világos, hogy képes hozzájárulni az unió határainak megvédéséhez. Véleménye alapján a Frontexnek inkább az afrikai országok határvédelmét kellene segítenie az EU-s tagállamok ilyen jellegű feladatainak az átvétele helyett.

A francia jobboldal vezetője támogatja Orbán Viktort

A magyar álláspontot erősítette meg a migráció kérdésében Laurent Wauquiez, a francia jobboldal gerincét adó Republikánusok (Les Républicains-LR) nevű konzervatív párt elnöke is. A Republikánusok Nicolas Sarkozy volt államfő pártjának jogutódja.

Wauquiez Salzburgban kijelentette: a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye. Szerinte be kell fejezni azt a nevetséges gyakorlatot, hogy azt megdicsérik, aki befogadja a migránsokat, aki meg elutasítja, az rossz pontot kap. A magát Orbán Viktor fő ellenfelének nevező francia köztársasági elnökről, Emmanuel Macronról pedig azt mondta, hogy teljesen elszigetelődött.

Szerinte – ahogy fogalmazott – lapozni kell, túl kell lépni a szociáldemokratákon. Hazánk nézőpontját osztja Chirac és Sarkozy volt belügyminisztere, Brice Hortefeux is.

A francia Republikánusok többsége egyébként nem szavazott igennel a Soros-Sargentini jelentésre, 20 képviselőjükből csak 9 szavazta azt meg, elsősorban a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber nyomására.

Bulgária is Magyarország mellett áll

A bolgár kormány egyhangúlag úgy határozott, hogy elő kell készíteni a Magyarországot megvédő állásfoglalást – közölte Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes, honvédelmi miniszter. Bármilyen büntető lépés Magyarország ellen veszélyes precedenst teremtene – fűzte hozzá a jobboldali politikus, utalva a hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentésre. Karakacsanov bejelentette, hogy Lengyelországhoz csatlakozva, Bulgária megvétózza a Magyarország ellen a jogállamisági eljárás keretében esetleg hozandó uniós szankciókat.

Sebastian Kurz is rájött arra, hogy Orbán Viktornak van igaza

Kurz osztrák kancellár, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek informális találkozóján kijelentette, hogy a bevándorlók európai uniós tagországok közötti elosztásának mechanizmusa nem fogja megoldani a migrációs krízist. Az ifjú kancellár Orbán Viktor nézőpontját magáévá téve előremutatónak nevezte azt, hogy az Európai Unió a külső határok védelmének megerősítése mellett döntött.

Továbbá azt mondta, ehhez mélyreható tárgyalásokat kell folytatni Egyiptommal és más észak-afrikai országokkal is, különös tekintettel az illegális migráció megállítására és a kivándorlók visszafogadására. Az nem világos, hogy Kurz miért beszélt külön kiemelve Egyiptomról, hiszen az osztrák kancellár Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével hétfőn vett részt hivatalos kairói látogatáson, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő kijelentette, hogy az általa vezetett országból – ellentétben más afrikai államokkal – 2016 óta nem volt illegális migráció.

2016 októberében ugyanis az egyiptomi parlament törvényt fogadott el az illegális migráció és az embercsempészet ellen. A 34 cikkelyből álló jogszabály komoly pénzbírságtól a szabadságvesztésig terjedő büntetésekkel sújtja a jogsértőket.

A spanyol jobboldal is támogatja Orbán határvédelemre irányuló politikáját

A konzervatív spanyol Néppárt (Partido Popular-PP) is kiáll Orbán Viktor mellett a Soros-Sargentini jelentés és a migráció kapcsán, annak ellenére is, hogy a szélsőbaloldali, gyakorlatilag már kommunista, és erősen bevándorláspárti Podemos nevű politikai tömörülés ezt számon kéri rajtuk.

A Néppárt (PP) direkt vagy indirekt formában úgy döntött, hogy támogatja Orbánt – jelentette ki Miguel Urbán, a Podemos EP-képviselője, utalva a szeptember 12-i strasbourgi szavazásra, amelyen az Európai Néppárt (EPP) 17 spanyol képviselőjéből hárman szavaztak a jelentés elfogadása ellen, kilencen tartózkodtak, öten pedig távol maradtak a voksolástól.

A szélsőséges párt – amely támogatja a Pedro Sánchez vezette bevándorláspárti madridi kormányt – elsősorban a migrációkritikus álláspontja miatt támadja Magyarországot. Pablo Casado, a spanyol Néppárt új elnöke újságíróknak nyilatkozott, amikor megérkezett az Európai Néppárt salzburgi csúcsértekezletére. A politikus azt mondta: az Európai Parlament nem kompetens szerv ahhoz, hogy vizsgálja Magyarországot a jogállamiság helyzetét illetően.

Casado kihangsúlyozta: ellenzi, hogy az EPP kizárja soraiból a Fideszt, és felidézte: Magyarország támogatta Spanyolországot, amikor az segítséget kért a katalán függetlenségi törekvésekkel szemben. A határvédelem kérdésében is egyetért Orbán Viktorral.

Salzburgból nézve úgy tűnik tehát, hogy a migránspárti baloldal vesztésre áll. Az igazi kegyelemdöfés számukra azonban a májusi európai parlamenti választások végeredménye lesz.