Hírek Kiemelt hírek Térség

Történelmi út újul meg Rákoson

Három pályázat is megvalósul Makó-Rákoson, amelynek köszönhetően utak épülnek a településen és a áramellátás fejlődik. Az elmúlt időszakban biztonságosabbak lettek a külterületi buszvárók is.

Komoly fejlesztések valósulhatnak meg Makó-Rákoson: az elmúlt időszakban az önkormányzat és 20 tanyatulajdonos 50 millió forint értékben pályázott villamosenergetikai fejlesztésre, amelynek köszönhetően napkollektorokat tudnak telepíteni a tanyákra. Így a villanyfogyasztás jóval alacsonyabb és olcsóbb lesz. A meghosszabbított pályázati időszakban még újabb 24 gazda nyújtott be pályázatot.

Továbbá mezőgazdasági utak is újulhatnak meg 100 millió forintból. Az önerőt a makói önkormányzat biztosítja a pályázathoz. Ebből az összegből a Rác út közel 1 kilométeren kap új útburkolatot – ez a szakasz köti össze Rákost és az Igási úti vadászházat. Kádár József képviselő szerint ez az ott élők és a mezőgazdasággal foglalkozók életét is megkönnyíti majd. Ezt Mészáros Sándorné bogárzói lakos is megerősítette: elmondása szerint a jelenlegi kátyús út a személyautókban és mezőgazdasági gépekben is nagy kárt tud okozni, de így kerülni sem kell majd Makó vagy Bogárzó felé – így az üzemanyagokon is lehet spórolni. 

– Egy dologban szeretnénk Lázár János, országgyűlési képviselő segítségét kérni: Makó-Rákoson keresztülvezet egy 400 méteres út, amely eredetileg aszfaltos volt, de ma már annyira tönkrement, hogy jó lenne, ha a Magyar Közút megcsinálná. Ez köti össze a főutat a Rác úttal – fogalmazott Kádár József. Ez az utca – a Kossuth utca – azért is különleges a rákosiak számára, ugyanis a II. világháborúban hadi útvonal is volt. Batik György már 50 éve él a faluban: elmondta, ez a szakasz mindig szörnyű állapotban volt, pedig sok ígéretet kaptak már arra, hogy felújítják. Továbbá a Makóhoz közeli Vágotthalmi dűlő is megújul, amely Királyhegyest és Csanádpalotát köti össze.

A harmadik pályázatból a külterületi buszvárókat fejlesztették: kilenc megálló kapott napelemes lámpát. Ez megkönnyíti a busszal közlekedők életét is és biztonságot is nyújt.

Lámpatesteket telepítettek a tanyasi buszmegállókhoz – Makó Híradó

A Földművelésügyi Minisztérium pályázatának köszönhetően a makói térségben kilenc napelemes lámpatestet tudtak telepíteni az út menti buszmegállókhoz. Ez a beruházás megkönnyíti téli időszakban való buszvárakozást . Közel 5 millió forint érték telepítettek napelemes lámpatesteket a Palotai, a Maroslelei, a Földeáki, a Rákosi, Igási és a Kiszombori út mentén.