Hírek Külföld

Egy svájci lap szerint Orbán Viktor hazafiként megvédi az európai nemzetállamokat Brüsszeltől

A Soros–Sargentini jelentés egyébként csalással történt elfogadása a nem Európai Unió tag Svájcban is visszhangokat keltett – írja az Origo. A helyi Basler Zeitung keddi kiadásában a lap egyik vezető publicistája vette napirendre Orbán Viktor küzdelmét a migránspárti brüsszeli elittel, amely a szerző szerint teljesen elszakadt a valóságtól és elefántcsonttoronyból szemléli a kontinens történéseit.

„Orbans Sakrileg” (szó szerinti fordításban „Orbán istenkáromlása”, ahol az „isten” a megkövült európai elitre és annak törekvéseire utal) című írásában a Német Riporterdíjjal is kitüntetett Eugen Sorg elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogya Soros–Sargentini jelentés kapcsán a Magyarországgal szemben indított eljárás és az arra adott válaszok két egymással szemben álló világnézet harcának részei.

Sorg szerint az egyik oldalon a globalizációpárti elit áll, amely a nemzetállamokra egy háborús időszak elfelejtendő maradványaként tekint, egy európai szuperállam létrehozásáról álmodik és a migráció által létrejövő multikulturalizmusban látja a problémák megoldását.

A másik oldalon pedig olyan politikusok, mint Orbán Viktor, aki hazafiként nem fél megvédeni a nemzeteket és kitart amellett, hogy az államok joga a saját bevándorlás-politikájuk megválasztása – fűzte hozzá.

A szerző feleleveníti, hogy ezt a hozzáállást a magyarok áprilisban a harmadik kétharmados választási sikerrel köszönték meg, és külön kiemeli:nincs még egy olyan politikus Európában, aki a hazájában annyira népszerű lenne, mint a magyar miniszterelnök.„A gazdaság fejlődik, a munkanélküliség csökken. És még egy apró, ám nagyon fontos részlet: a zsidók úgy sétálhatnak kipában és kaftánban Budapesten, hogy közben nem kell attól tartaniuk, hogy leköpködik vagy megverik őket” – tudatta.
Brüsszellel, Párizzsal vagy Berlinnel ellentétben, a magyar fővárosban az utóbbi években nem regisztráltak antiszemita bűncselekményt– írja Sorg, hozzátéve, hogy Magyarországon alig található muszlim bevándorló.

Orbánnal szemben egy demokratikus legitimációval nem rendelkező Európai Bizottság áll,amelynek számos tagját mára a saját országukban is kisebbségbe kerülő kormányzatok delegálták.

„Ahelyett, hogy továbbra is harcolnának a populista nézetek ellen, ezek az EU-oligarchák jobban tennék, ha lemásznának elefántcsonttornyaikból és esetleg beutaznák Európát. Akkor láthatnák, hogy a nyitott határokra épült álomviláguknak már most milyen hatása van a kontinens békéjére és biztonságára” – közölte karakteres álláspontját a szerző.